Venäjän verkossa: Turha syyttää Venäjää

Venäjän media on kertonut Suomen ulkoministeriöön kohdistuneesta verkkovakoilusta. Lähes joka uutisessa tieto yhdistettiin aiemmin paljastuneeseen amerikkalaiseen vakoilutoimintaan. Miksi? Koska itse kiinni jäätyään amerikkalaiset yrittävät nyt saattaa epäilyn alaiseksi muita, syyttömiä maita, ja ovat valinneet Suomen syytöstensä välittäjäksi.

Venäjän verkossa
Grafiikka.
Sergei Chirkov / EPA / YLE Uutisgrafiikka

Huliganismista syytetyn Sini Saarelan asian käsittelyä Venäjän oikeuslaitoksessa, ja häntä koskevan uutisoinnin sävyn muuttumista, on ollut mielenkiintoista seurata. Käänne tapahtui jo 18.10., kun RIA Novosti kertoi Saarelan esittäneen Suomen hallitukselle vetoomuksen, jossa hän pyysi, että hallitus auttaisi hänet vapaaksi tutkintavankeudesta.

Kun Saarela oli siirretty Pietariin, ulkoministeri Erkki Tuomioja antoi venäläiselle toimittajaryhmälle haastattelun, jossa hän totesi selvästi, että jos ihmiset rikkovat tietoisesti lakia, heidän on kärsittävä siitä vastaava rangaistus.

Hän vakuutti jälleen kerran, ettei Suomi tule sekaantumaan oikeusprosessiin, mutta toivoi kuitenkin, että annettavat rangaistukset olisivat oikeassa suhteessa tekoihin. Karhun lepyttely tuotti tulosta ja alkuviikosta Sini Saarela luvattiinkin päästää vapaalle takuita vastaan.

Kaverukset Dmitri ja Jyrki

Muutoinkin Suomea on Venäjän mediassa taas vaihteeksi silitelty voittopuolisesti myötäkarvaan. Suurin yksittäinen uutistapahtuma oli Moskovassa nyt toistamiseen järjestetty Open Innovations -foorumi, jonka isäntänä toimi pääministeri Dmitri Medvedev ja jossa hänen vierainaan olivat Ranskan ja Suomen pääministerit.

Uutisointi alkoi 27.10. uutistoimisto Novostin ennakkojutulla ja päättyi suomalaisten osalta pääministeri Jyrki Kataisen laajaan tv-haastatteluun Rossija 24 -kanavalla 6.11.

Talousyhteistyötä koskeneen tiedon ohella venäläiset pääsivät kurkistamaan pääministerien keskinäisiin suhteisiin. Kävi nimittäin ilmi, että Medvedev ja Katainen ovat facebook -kavereita keskenään. Tosin Medvedev valitti sitä, ettei Katainen kirjoittele päivityksiään sosiaaliseen mediaan yhtä usein kuin hän itse.

Yhteisen näyttelyvierailun aikana pääministerit tutustuivat uudenlaiseen navigaattoriin, joka muodostaa kuvan auton tuulilasiin. Ranskan ja Suomen pääministerit jopa kokeilivat laitteen käyttöä autoa esittävän mallin ratin takana.

Kataisen kerrotaan innostuneen ajamaan sen verran lujaa, että Medvedev joutui varoittamaan häntä tiellä olevista poliiseista.

Taas uusia ennätyksiä

Matkailun osalta todettiin, että tulossa on jälleen uusi ennätysvuosi. Joulun ja uudenvuoden liikenteeseen joutuu VR varaamaan 50 lisäjunaa, Allegron matkustajamäärien vuosikasvu on 30 prosentin luokkaa ja Suomeen saapuu vuoden vaihteen tienoilla 450 000 venäläistä turistia.

Ongelmapuolella Kommersant uutisoi STX Finlandin telakan toisen puolikkaan ostosta siihen sävyyn, että kyse on pakkoraosta, sillä firma on tappiollinen ja velkojen rasittama.

Mielenkiintoinen talousuutinen koski Rosatomin hanketta ostaa 34 prosentin osuus Fennovoiman uudesta ydinvoimalasta. Venäläinen osapuoli on hakenut hankkeelle 80 miljardin ruplan rahoitusta kansallisesta hyvinvointirahastosta.

Voidaanko rahaston varoja todellakin käyttää ulkomailla toteuttaviin hankkeisiin, lehti kysyy, ja antaa ymmärtää, että rahoituksen järjestyminen on kaikkea muuta kuin varmaa.

Venäjän kommunistisen puolueen duumaryhmä järjesti puolestaan 7.10. pyöreän pöydän kuulemisen kansalaisten suojelemisesta informaatio- ja sähköiseltä orjuudelta.

Ulkomaiseksi asiantuntijaksi oli kutsuttu suomalainen dosentti, joka kertoi sähköisen valvonnan olevan laajassa käytössä Suomessa ja EU:ssa, mikä tekee kansalaisista käytännössä keskitysleirivankeja.

Toistettuaan vanhat syytöksensä siitä, kuinka Suomessa venäläisiltä perheiltä viedään lapset ilman mitään perusteita, hän valisti kuulijoitaan Venäjää vastaan käytävästä informaatiosodasta ja pyrkimyksestä perustaa koko Suomen väestöä koskeva DNA-rekisteri.

Tämä ei kuitenkaan ole koko kuva. Venäjän ulkoministeriön sivuilla julkaistiin 27.10. ministeriön ihmisoikeusvaltuutetun Konstantin Dolgovin puheenvuoro, jonka hän piti venäläis-suomalaisessa perheoikeusseminaarissa.

Siinä hän korosti Haagin perheoikeussopimuksen merkitystä ja mainitsi jo kahden kiistatapauksen ratkenneen sen mukaisesti.

Asioiden järjestymisessä merkittävää on ollut tehokas, asiantuntijoiden välinen vuoropuhelu, jota hänen mukaansa on syytä edelleen kehittää.

Pari päivää myöhemmin maan vanhempien komiteoiden yhdistys ilmoittikin, että suomalaiset asiantuntijat ovat tulossa Moskovaan opettamaan sosiaalityöntekijöille, miten suojella lapsia heidän vanhemmiltaan.

Pakolaisen todistus

Uutistoimisto Rosbaltin Helsingin toimisto kertoi 22.10., että kaksi venäläistä aktivistia, Aleksei Devjatkin ja hänen vaimonsa ovat saaneet Suomesta poliittisen turvapaikan. Kuukautta myöhemmin pakolaispariskunnan vaimo kirjoitti radioasema Echon nettisivuilla kokemuksista Suomessa.

”Suomessa kaikki on äärimmäisen yksinkertaista”, hän kirjoittaa, ”sillä Suomi ottaa vastuun jokaisesta, joka on kerran ylittänyt rajan ja jäänyt tänne asumaan…jokainen saa tasavertaisen mahdollisuuden ottaa arvoisensa paikan suomalaisessa yhteisössä”.

Venäjälle muuttamista harkitsevia hän sen sijaan varoittaa: ”Olen valmis kannattamaan Venäjälle muuttavien viisumipakkoa, mutta vain sen vuoksi, että pettyneet ja nääntyneet maahanmuuttajat välttyisivät nöyryytyksiltä ja kauhuilta, jotka heitä odottavat Venäjän rajan ylitettyään”.

Venäjän verkossa jälleen neljän viikon kuluttua.