1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Premium Board tähtää saneerauksella uuteen alkuun ja voitolle jo ensi vuonna

Juankoskelainen kartonkivalmistaja Premium Board aikoo aloittaa toiminnan uudelleen päällystämällä muualta ostettua kartonkia. Toiminnan on tarkoitus kääntyä voitolliseksi ensi vuoden aikana, mikä mahdollistaisi velkojen maksun aloittamisen. Velkaa yhtiöllä on 21,5 miljoonaa euroa. Yhtiö on täydentänyt yrityssaneeraushakemustaan Pohjois-Savon käräjäoikeudelle.

talous
Premium Boardin kartonkitehtaan koneita.
Mika Moksu / Yle

Juankoskelainen kartonkivalmistaja Premium Board on täydentänyt yrityssaneeraushakemustaan Pohjois-Savon käräjäoikeudelle. Yhtiön mukaan toiminnan käynnistäminen on mahdollista uusien sijoittajien myötä, jotka sijoittavat yhtiöön sillä ehdolla, että sijoitukset käytetään uuteen toimintaan, eikä vanhojen rästivelkojen maksuun. Uudet sijoittajat edellyttävät yrityksen suojaamista ja velkatilanteen vakauttamista yrityssaneerauksella.

Yhtiö aikoo aluksi päällystää muualta ostettavaa kartonkia etenkin yhtiön itse elintarviketeollisuudelle kehittämällä Tecta-päällysteellä. Näin tehdas saadaan uudelleen tuotantoon pienemmällä riskillä ja käyttöpääomalla kuin jos tehdas alkaisi myös valmistamaan kartonkia.

Yrityssaneeraushakemuksen mukaan monet yhtiön asiakkaat ovat edelleen halukkaita jatkamaan ja tilaamaan suuria, kannattavia tilauksia jos yrityksen toimintaedellytykset turvataan.

Tuotanto käynnistyisi loppuvuodesta

Tuotanto aiotaan aloittaa vielä loppuvuoden aikana. Vuoden 2014 loppuun mennessä vuosituotannon arvioidaan olevan 50 000 tonnia. Toiminnan on tarkoitus kääntyä voitolliseksi vuoden 2014 aikana niin, että toisen vuosineljänneksen jälkeen eli kesällä yhtiö voisi aloittaa velkojensa hoitamisen.

Liiketoimintasuunnitelman mukaan oma kartongin valmistus käynnistettäisiin vuonna 2015. Samana vuonna kassaylijäämää pitäisi jo jäädä ylimääräisiä lainojen lyhennyksiä varten yli kuusi miljoonaa euroa.

Vuonna 2015 liikevaihdon arvioidaan olevan 39 miljoonaa euroa ja käyttökatteen runsaat 15 prosenttia, eli kuusi miljoonaa euroa. Vuosina 2016 ja 2017 liikevaihto nousisi yli 90 miljoonaan euroon.

Premium Board on tällä hetkellä maksukyvytön koska yhtiö on ylivelkainen. Sillä on velkaa 21,5 miljoonaa euroa. Tilikaudella 1.1.2011 - 31.5.2012 tappiota kertyi 11 miljoonaa euroa. Seuraavalla tilikaudella 1.6.2012 - 31.5.2013 tappion suuruus oli kymmenen miljoonaa euroa. Varallisuutta yhtiöllä on 8,4 miljoonan euron arvosta.

Kartonkitehtaan toiminta on ollut pysähdyksissä marraskuusta 2012 lähtien rahoitusongelmien vuoksi. Tehdasta käynnistettäessä vuosina 2011 - 2102 kartonkimarkkinat olivat huonoimmat vuosiin ja maailmanlaajuinen rahoituskriisi oli päällä. Hinnat ja kysyntä painuivat alas, mikä teki uudelle yhtiölle markkinoille pääsystä vaikeaa ja kallista.

Yhtiöllä on yrityssaneeraushakemuksen mukaan noin 140 työntekijää.

Lue seuraavaksi