Räsänen selvityttää poliisin lähteiden käyttöä - moittii Paateroa tiedon panttaamisesta

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan julkisuudessa esitettyjen tietojen ja poliisiylijohtajan ministerille antamien tietojen välillä näyttäisi olevan ristiriitaa.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja sisäministeri Päivi Räsänen poliisin tietolähteiden käyttöä ja valvontaa koskevassa tiedotustilaisuudessa.
Sisäministeri Päivi Räsänen ja poliisiylijohtaja Mikko Paatero tiedotustilaisuudessa

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on tehnyt päätöksen pyytää valtakunnansyyttäjänvirastoa selvittämään poliisin tietolähteiden käyttöä ja valvontaa.

Räsäsen mukaan tutkintapyyntö jätetään, koska julkisuudessa esitettyjen tietojen ja poliisiylijohtajan hänelle antamien tietojen välille näyttäisi olevan ristiriita.

Räsänen kertoo, että hän on saanut keskiviikkona tiedon, joiden mukaan on syytä epäillä, että Helsingin poliisilaitoksella ei ole menetelty poliisilain, asetusten ja Poliisihallituksen määräysten mukaisesti tietolähteiden käytössä tai tietolähdetoiminnassa, toiminnan valvonta mukaan lukien.

Poliisiylijohtaja Mikko Paaterolla on Räsäsen mukaan ollut tästä tieto jo viikon ajan, mutta hän ei ole kertonut siitä ministerille. Räsänen sanoo myös hänelle tulleen uutena tietona, ettei Helsingin poliisilaitoksella ole lainkaan rekisteröityjä tietolähteitä.

Paatero: Laillisuusvalvonta toimii

Paatero totesi sisäministeriön järjestämässä tiedotustilaisuudessa, että hänellä ei ole mitään erillistä tutkintaa vastaan.

Paatero ei antanut vastausta kysymykseen, miksi Helsingin poliisilla ei ole rekisteröityjä tietolähteitä. Hän viittasi poliisihallituksen laillisuusvalvontaan, joka valvoo tietolähde- ja muutakin toimintaa. Paateron mukaan viimeisimmässä raportissa vuosi sitten lokakuussa ei löytynyt sellaisia kysymyksiä, jotka olisivat johtaneet rikosilmoituksen tekemiseen.

Paatero totesi tiedotustilaisuudessa myös, että on veteen piirretty viiva, milloin tietolähde pitää rekisteröidä.

Sisäministeri Räsänen sanoo, että tietolähdetoimintaan liittyy monia erilaisia riskejä, oikeusturvariskit mukaan luettuna. Hänen mielestään oikeusvaltiossa ei voi olla valvomatonta poliisitoimintaa. Räsäsen mukaan kansalaisten luottamusta poliisiin ei saa mikään vaarantaa.

Räsänen: En ole alusta lähtien saanut minulle kuuluvaa tietoa

Sisäministeri Räsänen katsoo, että hänen olisi pitänyt saada aiemmin tietoja asioista, jotka kytkeytyvät kohuun Helsingin huumepoliisin toiminnasta.

- Hyvin vahvasti nousee esiin kysymys valvonnasta, josta olen käynyt useita keskusteluja eri tahojen – myös poliisiylijohtajan – kanssa, ja koen että en ole alusta lähtien saanut sitä tietoa, [...] joka olisi minun pitänyt saada viimeistään viikko sitten, Räsänen sanoo.

Sisäministeri Räsäsen mukaan on valtakunnansyyttäjän asia, ketä hän katsoo nyt tehdyn tutkintapyynnön koskevan.

A-Studio: Stream jatkaa aiheesta lähetyksessään perjantaina 22.10. klo 21.00. Vieraina ovat sisäministeri Päivi Räsänen, poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja oikeushistorian professori Jukka Kekkonen. Keskustelua käydään myös Twitterissä: #a_stream