1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuorten kesäharjoitteluohjelma laajenee kuntiin ja seurakuntiin

Yläaste- ja lukioikäisille suunnattuun 'Tutustu työelämään ja tienaa' -ohjelmaan tulevat ensi vuonna mukaan kunnat ja seurakunnat. Aiemmin ohjelmassa ovat olleet vain yritykset. Viime vuonna arviolta 30 000 nuorta työllistyi harjoitteluohjelman kautta. Nyt toiveissa on, että harjoittelupaikkoja tulee nuorille runsaasti lisää.

Espoossa nuoret hakevat eniten kesätöihin kirjastoihin. Viime vuonna kesätyöhakemuksia kaikkiin Espoon kaupungin kirjastoihin tuli nuorilta noin 4 000 kappaletta.

Sellon kirjaston nuorten osastolla aikaansa viettäviä nuoria kesätyö tutussa kirjastossa kyllä houkuttelisi, arvelevat 14-vuotiaat Karin Kanto, Jonna Rauos ja Ronja Laurila.

- Olisi tämä ainakin rentoa, tytöt hymyilevät.

Ensi vuonna saattaa olla, että kesätyöpaikka kirjastossa aukeaa aiempaa useammalle. Kunnat ja seurakunnat ovat nimittäin lähdössä mukaan Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmaan, jossa yläaste- tai lukioikäinen nuori palkataan kahdeksi viikoksi töihin 335 euron korvausta vastaan.

Espoon Sellon kirjaston palveluesimies Mikko Kaunisto uskoo, että nuoria harjoittelijoita voisi hyvinkin tulla kirjastoon lisää, jos kaupunki päättää lähteä ohjelmaan mukaan.

Taloustilanteen takia kesäharjoittelupaikkojen määrä tuskin kasvaa roimasti

Tutustu työelämään ja tienaa –harjoitteluohjelmasta ovat sopineet keskusjärjestöt. Ne suosittavat jäsenliitoilleen, että liitot edistäisivät nuorten kesäharjoitteluohjelman toteutumista kolme vuotta tästä eteenpäin.

Aikaisempina vuosina suurin työllistäjä on ollut kaupan ala. Isoja työllistäjiä ovat olleet myös matkailu- ja ravintola-ala sekä teknologiateollisuus.

Järjestöjen toiveena on, että kun erityisesti kuntien mukaantulon ansiosta harjoittelupaikkoja saataisiin nuorille runsaasti lisää.

- En uskalla tässä kohtaa lähteä veikkaamaan mitään lukuja, mutta kuntatyönantaja on iso työllistäjä, mahdollisuudet ovat todella isot, kuvailee Taloudellisen tutkimuskeskuksen johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen.

Hän painottaa, että kesätyö ei ole se, mistä kannattaa säästää huonoinakaan aikoina.

Seurakunnat haluaisivat palkata enemmän kuin pystyvät

Kuntien ja seurakuntien kukkaronnyörit voivat kuitenkin olla taloustilanteen takia tiukalla. Sekä Kuntatyönantajat että kirkon työmarkkinalaitos arvelevat, että työharjoitteluohjelman laajeneminen tuskin tuo suurta lisäystä kesätyötarjontaan ainakaan tulevana kesänä.

- Viime kesän tiedustelun mukaan seurakunnat työllistivät noin 4 000 nuorta erilaisiin tehtäviin, aika pitkälti hautausmaatöihin. Todennäköisesti se lukumäärä pysynee samana. Hyvä, että pystytään tässä taloudellisessa tilanteessa edes tämä määrä työllistämään, pohtii kirkon työmarkkinalaitoksen neuvottelupäällikkö Oili Marttila.

Hän kuitenkin lisää, että seurakunnissa viime kesänä tehdyn kyselyn perusteella seurakunnat olisivat halunneet palkata enemmän kesätyöntekijöitä, kuin mihin oli mahdollisuus.

- Ehkä tämä tuo lisää välineitä nuorten palkkaamiseen.

Vaikutukset ehkä viiveellä

Ensimmäiset kesätyöilmoitukset ovat jo ilmestyneet lehtiin ja nettiin. Vielä ei tiedetä, paljonko työpaikkoja ensi kesänä nuorille on tarjolla. EK kertoo arvionsa yritysten tarjoamien kesätyöpaikkojen määrästä vasta tammikuussa.

EK:n johtava asiantuntija Jyrki Hollmén on optimistinen kesätyöpaikkojen määrän kasvun suhteen tulevien vuosien osalta.

- Ehkä tällä on nyt enemmän symbolinen arvo, että kunnat tutustuvat ohjelmaan, ja tulevina vuosina kesätyöpaikkoja voisi olla enemmän, Hollmén arvioi.

Espoon Sellon kirjaston nuortenosaston nuoria kahden viikon harjoittelu kyllä kiinnostaisi.

- Miksei! Kaksi viikkoa ei ole pitkä aika, ja 300 euroa on ihan hyvä rahakin siitä, Mahamed Mohamud arvelee.