Markku Piri ei mahda itselleen mitään – kauneutta pukkaa

Hämeenlinnan Taidemuseossa kulkee onnellinen mies. Arkkitehtuuristakin kiinnostunut kuvataiteilija ja muotoilija Markku Piri on onnellinen, koska hänen työnsä eli "rakkauden lapset" ovat päässeet esille Engelin suunnittelemaan rakennukseen. Piri-Piri suunnittelutoimiston perustaja muutti kaupunkiin alkuvuodesta.

kulttuuri
Kuvataiteilja-muotoilija Markku Piri.
Ville Välimäki / Yle

– Engelrakennus on suurenmoisen kaunis ja nämä salit ovat harmonisia. Minusta Hämeenlinnan Taidemuseo onkin yksi Suomen kauneimmista taidemuseoista, ja oli ilo tulla tänne, kertoo hämeenlinnalaistunut Piri.

Engelrakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on esillä Pirin kiertonäyttely, joka ennen Hämeenlinnaa on ollut esillä Lissabonissa ja Berliinissä. Vaikka kyseessä onkin kiertonäyttely, vuoropuhe näyttelytilan kanssa muokkaa näyttelyn sisältöä, muistuttaa Piri.

– Kun herkkyydellä sijoittaa esineitä tilaan, niin parhaimmillaan se tila tulee osaksi näyttelykokonaisuutta eli syntyy vuoropuhelua tilan ja esineiden välille.

Romantikko leipoo ja kultaa

Markku Piri sanoo reilusti olevansa romanttinen mies, eikä yhtään häpeä sitä. Hyväntuulisuus ja uteliaisuus saavat miehen tarttumaan uusiin haasteisiin ja opettelemaan uusia asioita.

– En mahda itselleni mitään. Ajatus juoksee ja kun tekee sitkeästi ja uteliaana, on mahdollista, että näinkin vanhalla miehellä kuin minä taidot karttuvat.

Uusista taidoista lienee tuorein se, että Hämeenlinnan näyttelyä varten Piri opetteli kultauksen jalon taidon.

– Näyttelyssä on esillä maalaus, joka on ollut mielessäni jo pidemmän aikaa, ja jonka sitten päätin toteuttaa tähän näyttelyyn. Se on suosikkiaiheeni portugalilaisesta palatsista, joka oli jo tuhon partaalla, mutta EU-rahan avulla kunnostettiin entiseen loistoonsa. Maalauksessa on näkymä palatsin ikkunasta puutarhaan ja ikkunan karmin yläosassa on kultainen ornamentti.

Ornamentin kultausta varten Piri osallistui suomalaisen mestarin Raimo Snellmanin kultauskurssille.

Kultasimme maalauksen ornamentin 22 karaatin lehtikullalla perinteisellä vodka-menetelmällä.

Markku Piri

– Viikonloppukurssin aikana Raimo innostui tästä minun ornamentti-hankkeestani niin paljon, että hän halusi auttaa kultauksessa. Yhdessä sitten kultasimme maalauksen ornamentin 22 karaatin lehtikullalla perinteisellä vodka-menetelmällä. Se oli ihmeellinen viikonloppu, kun tämä työ saatiin valmiiksi ja opin jotain arvokasta uutta siinä samalla.

Aistit avoinna

Romanttisuus on vahvasti esillä myös kauneutta ja aistillisuutta huokuvassa Maanpäällinen paratiisi -näyttelyssä, jonka esineiden tarinoista löytyy viittauksia Pirin rakkaisiin paikkoihin Portugaliin ja Savoon.

– Kauneuden etsiminen on tärkeää ja kauneutta löytää, kun pitää aistinsa auki. Mielestäni me käytämme tietoisesti aistejamme aivan liian vähän ja siksi haluankin kutitella kävijöiden aisteja tällä näyttelyllä, ja siksi täällä on parissa valitussa kohdassa mukana myös ääntä.

Haluan kutitella kävijöiden aisteja tällä näyttelyllä.

Markku Piri

– Tämäntyyppisessä näyttelyssä haluan myös tarjota yllätyksiä niin, että kun avautuu uusi sali tai kulma, on hyvä jos kaikki ei ole ennalta arvattavissa. Ne yllätykset saa mielellään toimia sellaisena hyväntuulen tuojana.

Karita Mattilan puku näytteillä

Paljon maailmaa kiertänyt ja kokenut mies on ottanut töihinsä vaikutteita myös muun muassa New Yorkista ja Venetsiasta.

– Tässä näyttelyssä on esillä kaksi Karita Mattilalle suunnittelemaani asukokonaisuutta, joista toiseen olen ammentanut Broadwayn Cotton Clubin henkeä aina koruja myöten. Karita on niin karismaattinen nainen, että häntä on hauska puvustaa, kertoo Markku Piri, joka alun perin on koulutukseltaan tekstiilisuunnittelija.

Markku Piri on tehnyt pukuja myös Valkeakosken teatterin Anna Karenina -näytelmään. Ne puvut ovat esillä Engelrakennuksen yläkerrassa ja ovat esimerkkejä Pirin vanhemmasta tuotannosta. Näyttelyn uudempaa tuotantoa ovat puolestaan lukuisat kauniit taidelasiesineet, jotka ovat syntyneet Pirin ja riihimäkeläisen Lasismi-osuuskunnan yhteistyön tuloksena.

Markku Piri muutti Hämeenlinnaan vanhaan tunnelmalliseen taloon alkuvuodesta. Sopivan talon hän löysi Myllymäestä. Vuonna 1910 valmistunut Wanha Kanttiini sijaitsee entisellä ammattikoulun alueella, ja on julkisivultaan Museoviraston suojelema.

Piri vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Ruovedellä. Vuodesta 1982 hän on työskennellyt omassa suunnittelutoimistossaan Piri-Piri Oy:ssä

Markku Pirin Maanpäällinen paratiisi on esillä Hämeenlinnan Taidemuseossa 2. helmikuuta 2014 asti.