Hyppää sisältöön

Tässä ovat tähtitaivaan mielenkiintoisimmat kohteet loppuvuodesta

Loppuvuoden yötaivas voi yllättää ainutkertaisilla näkymillä. Tällä hetkellä tähtiharrastajien suurimmat odotukset kohdistuvat ISON-komeettaan. Jos Aurinkoa paraikaa lähestyvä komeetta jää vaisuksi, eivätkä revontuletkaan loimua, löytyy taivaalta takuuvarmojakin kohteita.

Jokainen komeetta on erilainen ja komeetan ulkomäkö muuttuu jopa päivästä toiseen. Keväällä 2013 näkynyt PanSTARRS-komeetta muodosti leveän pyrstön juuri silloin, kun se oli lähellä Andromedan galaksia. Paljain silmin komeetta oli himmeä, mutta näkyi hienosti valokuvissa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Tunnetut suomalaiset tähtiharrastajat jakavat loppuvuoden tähtitaivaan mielenkiintoisimmat kohteet kahteen ryhmään; ainutkertaisiin ilmiöihin ja takuuvarmoihin kohteisiin.

Ainutkertaisista ilmiöistä komeetat ja revontulet ovat niitä, joita ei oteta kuin apteekin hyllyltä. Auringonhipojakomeetta ISON voi hajota jo ennen kuin se ehtii Auringon lähelle, jolloin se pettää suuret odotukset. Toisaalta se voi olla aamutaivaalla upea näky, joka muuttuu päivästä toiseen. Siksi sen näkeminen innostaa tähyilemään aamutaivaalle.

- ISON-komeetta näkyy tunnin-pari ennen auringonnousua Neitsyen tähdistössä, mutta se on kyllä hankala havaittava aamuhämärässä, huomauttaa kangasalalainen tähtivalokuvaaja Jorma Mäntylä.

Myös Tähdet ja Avaruus -lehden päätoimittaja Marko Pekkola nostaa komeetan loppusyksyn ykköskohteeksi.

Pekkola odottaa tälle syksylle vielä yhtä kunnon revontulinäytelmääkin. Tämä syksy on ollut pitkästä aikaa revontulien aktiivista vaihetta.

- Pelkona on kuitenkin, että syksyn pilvisyys peittää sen, mitä Auringon aktiivisuus taivaalle loihtii. Syksy näet on yleensä hyvin pilvistä aikaa ja pilvet peittävät tehokkaasti taivaan ilmestykset, muistuttaa Pekkola.

Geminidien tähdenlentoja ja Orion

Revontulien kuvaamiseen keskittynyt akaalainen Tom Eklund listaa revontulien ja ISON-komeetan ohella tärpiksi geminidien tähdenlentoparven. Hyvissä olosuhteissa niitä voi näkyä paljon. Geminidien tarkkailulle parhaat hetket ovat yöt 12.-13. ja 13.-14. joulukuuta. Valitettavasti kuu häiritsee tänä vuonna geminidien tarkkailua.

- Niitä varten kannattaa herätä aamulla tavallista aikaisemmin. Tunnissa tai puolessatoista tunnissa niitä voi näkyä kolminkertainen määrä puoleenyöhön verrattuna. Kirkkaina putoilevat tähdenlennot ovat hienoa katseltavaa, vakuuttaa vuosikymmeniä tähtitaivasta tarkkaillut ja valokuvannut turkulainen Pekka Parviainen.

Pekka Parviainen vinkkaa ihailemaan lisäksi Orionin tähtikuviota, jonka lähellä näkyy myös tähtitaivaan kirkkain tähti Sirius. Se näkyy matalalla ja ilmakehän väreily saa tähden vilkkumaan.

Kiikarikohteista Parviainen nostaa esille Kaksosten tähtikuviossa varsin kirkkaana näkyvän Jupiterin. Kiikareilla näkee myös Jupiterin neljä kirkkainta kuuta eli ne, jotka Galileo Galilei löysi tammikussa vuonna 1610.

Kuun kraaterit näkyvät kiikareilla

Kiikareilla kannattaa katsella myös kuuta. Mielenkiintoista on seurata esimerkiksi kasvavaa kuuta. Sirppimäisestä kuusta kraaterit erottuvat hienosti ja niiden valaistus muuttuu jopa saman illan aikana. Täydenkuun vaiheessa yksityiskohdat eivät erotu läheskään niin hyvin.

Niille, jotka eivät ole vielä perehtyneet syvän taivaan kohteisiin Tähdet ja Avaruus -lehden päätoimittaja Marko Pekkola suosittelee tähyämään Andromedan galaksia. Se löytyy monille tutun W-muotoisen Kassiopeian tähtikuvion alapuolelta. Vaikka sen voi erottaa jopa paljain silmin, kiikari ja varsinkin kaukoputki tuovat sen huomattavasti paremmin esille.