Souvarit tanssikansan kestosuosikkina jo 35 vuotta

Rovaniemeläinen Souvarit-yhtye on juhlinut tänä vuonna 35 vuotta kestänyttä uraansa konserttikiertueella. Yhtyeen suosiosta kertoo paljon se, että Souvarit veti Tampere-talonkin täyteen väkeä. Juhlavuosi huipentuu marraskuussa Rovaniemellä loppuunmyytyyn juhlakonserttiin. Yhtyeen solisti, Lasse Hoikka arvelee yhtyeen menestyneen koska yhtye on luottanut perinteiseen tanssimusiikkiin ja pitänyt oman linjansa.

Souvarit yhtyeen solisti, Lasse Hoikka tunnetaan Suomen tanssipaikoilla. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Lasse Hoikka muistelee yhtyeen alkuvuosia lämmöllä.

- Ei olisi uskonut vuonna 1978, kun olin nuori poika ja  isän tekemällä vanhalla peräkärryllä vedettiin keikkoja ympäri Lappia, että tässä pisteessä sitä vielä ollaan. Täytyy laittaa kädet ristiin ja olla kiitollinen tästä tilanteesta.

Tanssimusiikki on kokenut nousuja ja laskuja kuluneina vuosikymmeninä. 20 vuotta sitten tanssimusiikki oli hiipumassa, mutta nyt uudet yleisöt ovat löytäneet tanssin. Lasse Hoikan mukaan kilpailu keikoista on kovaa.

- Esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa-ohjelma on innostanut nuoria tanssin pariin, mutta edelleen uusien yhtyeiden on vaikeaa tulla alalle. Sitten kun vakaa asema on saavutettu, niin työ on helpompaa. Souvareiden keikat on jo buukattu ensi vuodelle, joten tilanne on oikein hyvä.

Menestys ei tule ilmaiseksi

Oppirahatkin on maksettu. Lasse Hoikka on ollut raittiina 6 vuotta, mutta välillä viina vei miestä mielensä mukaan. Olkapää on leikattu, joten rumpujen soitto sai jäädä. Tilalle on tullut liikunta ja luonnossa vaeltaminen. Lasse Hoikka uskoo tulevaisuuteen ja on kiitollinen menestyksestä, joka on syntynyt kovasta työstä.

- Tanssikeikoilla pitää osata asettua tanssikansan asemaan. Yhtään ei saa kulkea nenä pystyssä vaan yleisöä pitää arvostaa ja kunnioittaa. Luotamme perinteiseen tanssimusiikkin ja omaan linjaa luottaminen on tuottanut tulosta, Hoikka sanoo.

Yhtyeen kokoonpano.

Lasse Hoikka: laulu
Jorma Hietala: basso, laulu
Jukka Lampela: hanuri, koskettimet, laulu
Jouni Ruokamo: koskettimet, laulu
Timo Salmela: rummut, laulu