EKP:n uuden pankkitornin hintalappu karkasi jo 1,2 miljardiin - mukana suomalaista talotekniikkaa

Euroopan keskuspankin ensi vuonna valmistuva uusi pankkitorni kätkee sisäänsä suomalaista talotekniikkaa. Pörssiyhtiö Caverion rakentaa Frankfurtin pankkitorniin energiatehokkaan ilmastoinnin ja sammutusjärjestelmän.

talous
EKP:n uusi toimitalo rakenteilla Frankfurtissa.
EKP:n uusi toimitalo rakenteilla Frankfurtissa.Tytti Sulander / Yle

EKP:n uusi tuplatorni Frankfurtin itäpuolella on noussut maamerkiksi – ja puheenaiheeksi. Valmista pitäisi tulla ensi vuoden lopulla, mutta hankkeen kustannukset ovat karanneet jo 1,2 miljardiin euroon.

Jo nyt on myös selvää, etteivät kaksi tornia ja valtaisa entisöitävä tukkuhalli riitä sittenkään keskuspankin tuleville toiminnoille. Uudet, ensi vuonna työnsä aloittavat euroalueen pankkivalvojat eivät sinne enää mahdu.

EKP:n uudisrakennuksesta vastaava tiedottaja Andrea Jürges sanookin, että pankkivalvojat saavat muuttaa keskuspankin vanhaan eurotorniin Frankfurtin keskustassa.

- Meillä olisi mahdollisuus rakentaa tälle uudelle tontille lisää rakennuksia, mutta siihen ei yhdessä vuodessa kyetä. Pankkivalvojien on määrä aloittaa työnsä jo ensi vuonna.

Jürgesin mukaan EKP jatkaakin vanhan eurotornin vuokraamista valvojia varten, samalla kun muut toiminnot muuttavat ensi vuoden jälkipuoliskolla uuteen tuplatorniin.

Suomalaista tehokkuutta pankkitorniin

EKP:n uusi tuplatorni on jättityömaa, jossa työskentelee päivässä tuhat rakentajaa.

Rakennuskompleksi kätkee sisäänsä myös suomalaista kiinteistötekniikkaa kun YIT:stä irrotettu Caverion rakentaa keskuspankkiin ilmastointia ja sammutusjärjestelmiä.

Toimitusjohtaja Juhani Pitkäkosken mukaan EKP:n tilaus on arvoltaan noin 30 miljoonaa euroa.

- Se on yksi meidän suurimmista tilauksistamme tällä hetkellä. Merkittävää on paitsi tietysti tilauksen koko, myös se, että pystymme tuomaan omaa energiatehokkuutta ja omia innovaatioitamme mukaan tähän projektiin.

Ja innovaatioita pankkirakennuksesta löytyy: ikkunoiden karmeja voidaan aukoa sähköisesti niin, että kuumana päivänä rakennus viilenee myös luonnollisesti tuulen avulla. Näin säästetään ilmastointikuluissa.

Myös sadevettä kerätään talteen ja käytetään esimerkiksi wc-tilojen huuhteluvetenä.

Caverionilla onkin Saksan Aachenissa oma t&k-keskus, joka kehittää innovaatioita rakennusten viilennykseen ja lämmitykseen.

Korkeuksissa hytisyttää ja haasteita riittää

EKP:n uudet pankkitornit tukeutuvat toisiinsa ja kohoavat parhaimmillaan 185 metrin korkeuteen. Toisessa tornissa on 45 ja toisessa 43 kerrosta.

Ylhäällä 42. kerroksessa hytisyttää, eikä aivan ikkunan viereen tee mieli mennä. Viima käy, kun kaikkia ikkunoita käytävissä ei ole vielä edes asennettu paikoilleen.

Korkeus asettaa työskentelylle omat haasteensa, myöntää Caverionin Keski-Euroopan johtaja Karl-Walter Schuster.

- Kovin haaste on logistiikka. Eli materiaalit, työkalut ja henkilöt on kaikki saatava oikeaan paikkaan, ja vieläpä oikeaan aikaan.

Hissien ajoittaminen työmaalla onkin minuutin tarkkaa hommaa. Hissejä ohjaavat rakennusvaiheessa omat kuljettajat, jotta ajoitus onnistuisi.

Uuden pankkitornin on määrä olla valmis ensi vuoden jälkipuoliskolla.

Tytti Sulander

Yle Uutiset, Frankfurt