YK varoittaa otsonikerrosta vahingoittavasta dityppidioksidista

YK:n ympäristöjärjestön raportin mukaan dityppioksidi eli ilokaasu on jo tällä hetkellä merkittävin otsonia vähentävä kaasu.

Ulkomaat

Otsonikerrosta vahingoittavan ja ilmaston lämpenemistä lisäävän dityppidioksidin eli ilokaasun määrä ilmakehässä saattaa lähes kaksinkertaistua 2050-lukuun mennessä, varoittaa YK.

- Tarvitsemme kaikki kädet taistelemaan vakavaa ja merkittävää dityppidioksidin lisääntymistä vastaan, sanoo YK:n ympäristöjärjestön UNEPin johtaja Achim Steiner torstaina julkaistussa raportissa.

Unepin raportissa 35 eri organisaation tutkijaa ennakoi, että dityppidioksidi eli N20 on tällä hetkellä keskeisin otsonia vähentävä kaasu sekä kolmanneksi voimakkain kasvihuonekaasu, jota ilmakehään vapautuu.

Nykytahdilla dityppidioksidin määrä nousee 83 prosenttia vuoteen 2050 mennessä verrattuna vuoteen 2005.

Dityppidioksidia eli typpioksiduulia on luonnossa vähäisiä määriä, mutta sen määrät ovat nousseet huomattavasti viime vuosikymmeninä. Pääasiassa sitä syntyy teollisuuden käyttämistä typpipitoisista lannotteista, tieliikenteen saasteista ja kemianteollisuuden päästöistä.

Dityppidioksidi tuhoaa stratosfäärin otsonimolekyylejä, jotka suojaavat Maata vaaralliselta ultraviolettisäteilyltä. Se on myös potentiaalinen kasvihuonekaasu, sillä se varastoi Auringon lämpöä 300 kertaa tehokkaammin kuin hiilidioksidi.

Lähteet: Reuters, AFP