1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ympäristöjärjestöt kävelivät ulos ilmastokokouksesta - neuvottelut tuottamassa "ei mitään"

Varsovan ilmastokokouksen odotetaan velvoittavan kaikki maat ilmoittamaan ensi vuoden aikana, millaisia päästövähennyksiä kukin maa tekee. Velvoitetta ei ole näköpiirissä, joten järjestöt tekivät historiallisen ulosmarssin.

Ulkomaat
Ympäristöjärjestöt marssivat ulos Varsovan ilmastokokouksesta vastalauseena paikallaan junnaaville neuvotteluille.
WWF:n ilmasto- ja energia-aloitteen johtaja Samantha Smith

Kuusi vihreää ryhmää käveli ulos YK:n ilmastokokouksesta Varsovassa torstaina. Niiden mukaan neuvottelut olivat "raiteilla tuottamaan käytännössä ei mitään". Järjestöt kirjoittivat lausunnossa, että "järjestöt ja liikkeet, jotka edustavat ihmisiä joka puolelta maailmaa, ovat päättäneet, että paras tapa käyttää aikaamme on vetäytyä vapaaehtoisesti Varsovan ilmastokokouksesta".

"Monien rikkaiden maiden toimet Varsovassa torpedoivat koko ilmastoneuvottelut, joiden pitäisi järjestöjen mielestä ehdottomasti onnistua, jos haluamme ratkaista maailmanlaajuisen ilmastokriisin", järjestöt sanovat.

- Me kävelemme ulos, koska hallituksilta ei ole tullut lupauksia rahoituksesta, jolla voitaisiin mukautua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja auttaa kehitysmaita vähentämään päästöjä. Maailman johtajat sanovat, että tämä on yksi suurimmista, ellei jopa suurin yksittäinen kriisi, jonka ihmiskunta kohtaa. Siitä huolimatta he eivät ole tehneet täällä mitään maailmanlaajuisen sopimuksen syntymiseksi. Lähdemme nyt, mutta palaamme vuoden kuluttua Liman neuvotteluihin, sanoo WWF:n ilmasto- ja energia-aloitteen johtaja Samantha Smith Yle Uutisille Varsovassa.

Neuvottelut junnaavat paikallaan

Uloskävelleet ryhmät ovat Greenpeace, WWF, köyhyyttä vastaan taisteleva hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam, kehitysyhteistyöjärjestö ActionAid, ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC ja Maan ystävät FoE.

Varsovan ilmastokokouksen odotetaan velvoittavan kaikki maat ilmoittamaan ensi vuoden aikana, millaisia päästövähennyksiä kukin maa tekee. Tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen. Järjestöjen mukaan Varsovan kokous on laittanut likaisen energiateollisuuden intressit kuitenkin kansalaisten etujen edelle.

- Neuvotteluiden etenemisen puute on ollut sokeeraava. Kun tulimme tänne, Puolan hallitus oli kutsunut kokoon Hiili ja ilmasto -seminaarin ilmastoneuvotteluiden rinnalle. Näiden neuvotteluiden tarkoitus on vähentää päästöjä, jotka aiheuttavat ilmastonmuutoksen ja ne tulevat pääasiassa uusiutumattomien polttoaineiden, kuten hiilen poltosta, Smith sanoo.

Järjestöt sanovat käyttävänsä energiansa nyt siihen, että mobilisoivat ihmiset painostamaan maidensa hallituksia ottamaan ohjat omiin käsiinsä ja tekemään todellisia ilmastotekoja.

Koskaan aiemmin tällaista massavetäytymistä YK:n kansainvälisistä ilmastoneuvotteluista ei ole tehty. Neuvottelut Varsovassa käynnistyivät 11. marraskuuta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi