Turku hatuttaa helsinkiläisiä

Turkulainen Hattu & Hansikas on yksi harvoista jäljellä olevista hattukaupoista. Liike palvelee kotikaupungin asukkaiden lisäksi myös naapurikunnista tulevia sekä pääkaupunkilaisia.

Kotimaa
Hattukauppias Pertti Salmela esittelee vintage-hattuja.
Hattukauppias Pertti Salmela esittelee vintage-hattuja.Johanna Kasvinen / Yle

Yksi Pohjoismaiden ainoista jäljellä olevista hattukauppiasta, turkulaisen Hattu & Hansikas -liikkeen kauppias Pertti Salmela kertoo niin sään kuin maantieteellisten seikkojenkin vaikuttavan hattukaupaan.

- Tuulisilta paikkakunnilta rannikkoseudulta saamme paljon asiakkaita, kun ihmiset joutuvat kulkemaan tuulessa ja tuiskussa. Tämä on vähän kuin maanviljelijällä työssään, säästä kaikki on kiinni, Salmela nauraa.

Hattuala on kokenut Salmelan uran aikana suuria muutoksia. Hatuntekijöistä sekä tekstiili- ja käsityöalalta on hävinnyt noin 100 000 työpaikkaa.

- Hattuliikkeiden harvinaistumisesta kertoo myös se, että meidän suuri asiakaspiirimme tulee nykyisin Helsingin alueelta, kertoo Salmela.

Hattujen valmistusmateriaalit ovat vaihdelleet vuosikymmenten aikana. Ennen suosittujen turkisten tai 1970-luvun thermo angoran tilalle on nykyisin tullut huopakangas.

- Muoti, materiaalit ja työtavat ovat muuttuneet vuosien varrella. Aikaisemmin oli esimerkiksi enemmän modisteja, jotka tekivät hattuja ja pukivat hatun asiakkaalle.

Hattu tekee ihmeitä olemukselle

Hattu & Hansikas -liikkeellä on myös omaa hattutuotantoa. Pertti Salmela on tehnyt pitkän uran työskennellen jo 53 vuotta käsityöalalla.

Vaikka hattumalleja ja materiaaleja löytyy varastosta yhä hyllymetreittäin, on oma tuotanto nykyisin pienimuotoista. Lähinnä Salmela valmistaa persoonallisia suruhattuja naisille, mutta hän on tehnyt myös pienen erän vintage-hattuja.

Oma olemus on myös tärkeä. Jos on huono ryhti ja alakuloinen, ei auta vaikka olisi kuinka hieno hattu, se ei vaan sovi

Pertti Salmela

- Naisten vintage-hatut tekevät kovasti tuloaan maailmalla. Olemme tehneet niitä samojen mallien mukaan kuin Manner-Euroopassa tehdään. Vintage on selvästi nuorten suuntaus, ja toivommekin nuorten innostuvan hatuista entistä enemmän, Salmela sanoo.

Mikä tahansa hattu ei kuitenkaan sovi kenelle tahansa. Oma tyyli, pään koko ja muoto ovat yhtä tärkeitä kuin vaikkapa silmälasikehyksiä valitessa.

- Oma olemus on myös tärkeä. Jos on huono ryhti ja alakuloinen, ei auta vaikka olisi kuinka hieno hattu. Se ei vaan sovi, Salmela muistuttaa.

Hattuperinnettä ylläpidetään myös mm. Loimaalla, jossa toimii Loimaan Hattu ja Lakki.

22.11. klo 8:33: Lisätty tieto loimaalaisliikkeestä.