1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Tammer-turnauksessa miehet iskevät nyt ilman kypärää

Nyrkkeilyn Tammer-turnaukseen osallistuu tänä vuonna noin 70 nyrkkeilijää 14 maasta. Määrä on vaihdellut vuosittain. Kansainvälisen sääntömuutoksen takia miesnyrkkeilijät ottelevat nyt ilman päänsuojusta.

urheilu
Nykkeilyhanskaa teipataan
Yle

Tammer-turnauksen osanottajamäärä on vaihdellut sadan molemmin puolin, siihen vaikuttaa myös muiden kisojen määrä. Vaikka kilpailijoiden enemmistö on yhä miehiä, naisten osuus on kasvanut. Turnaukseen on valmistautunut innolla myös järjestävän Tampereen Voimailuseuran Mira Potkonen.

- Minun sarjassani on ainakin monipuolisia ja erilaisia kilpailijoita. On vähän arvoituksellista, mitä sieltä on vastaan tulossa. Varmaan tulee mielenkiintoisia otteluita, koska tyylit voivat olla aika monenlaisia. Potkonen sanoo.

Moninkertaisen Suomen mestarin tähtäimessä on ensi vuonna EM- ja MM-kisat, pidemmällä tähtäimellä vuoden 2016 olympianyrkkeilyt.

Kypärän merkityksestä eri näkemyksiä

Miehet eivät enää käytä kypärää kilpailuissa, naiset ja juniorit kylläkin. Kansainvälisen nyrkkeilyliiton päätöksellä on perustelunsa, arvioi Tammer-turnauksen kansainvälinen vastaava Anna Laukkanen.

Taustalla on varmaan useita syitä, esimerkiksi että halutaan suuren yleisön helpommin tunnistavan nyrkkeilijät.

Anna Laukkanen

- Taustalla on varmaan useita syitä, esimerkiksi että halutaan suuren yleisön helpommin tunnistavan nyrkkeilijät, Laukkanen pohtii.

Toinen syy on Laukkasen mukaan, että Kansainvälinen nyrkkeilyliitto AIBA perustaa oman ammattilaissarjansa. Tästä näkökulmasta on johdonmukaista yhtenäistää eri toimintamuotojen sääntöjä.

-Taustaksi on tietysti tehty paljon tutkimuksia. Niiden mukaan päänsuoja ehkäisee eniten kasvojen haavoja sekä muita vastaavia vammoja. Sen sijaan nyrkkeilijän näkökenttä on laajempi ilman kypärää, Laukkanen kertoo.

Nyrkkeilijöillä on päänsuojasta erilaisia käsityksiä. Ilman kypärää väistelee herkemmin ja osumat päähän ehkä vähenevät. Ainakin naiset arvostavat silmäkulmien ja korvien suojaa.

Suomalaisten määrä palkintosijoilla on viime vuosina vähentynyt. Kotiyleisön tuki ei ainakaan haittaisi, vinkkaa Anna Laukkanen.

- Tamperelaisia urheilijoita on kehässä neljä. Olisi hieno saada heille kunnon kannustus.

Tammer-turnaus alkoi torstaina Pyynikin palloiluhallissa. Loppuottelut käydään sunnuntaina.

Lue seuraavaksi