Lahden "Nobel-palkinto" jaettiin Business Day 2013 -messuilla

Uuden liiketoiminnan synnyttämiseen ei ole vippaskonsteja vaan tarvitaan nöyrää ja runsasta työntekoa. Oivaltavaa työntekoa tukemaan Lahden Teollisuusseura säätiöineen on perustanut apurahajärjestelmän yksityishenkilöille ja yrityksille.

talous
Väkeä Business Dayssa Lahdessa.
Päivi Kuisma / Yle

Lahden Teollisuusseuran säätiön hallituksen puheenjohtaja Harald Relander kutsuu uutta palkitsemisjärjestelmää leikillisesti Lahden Nobeliksi. Tavoitteenahan on kannustaa yksityishenkilöitä tai järjestöjä aikaansaamaan uutta ja oivaltavaa liiketoimintaa alueelle.

Peruspääoman säätiön palkitsemisjärjestelmään Lahden Teollisuusseura lahjoitti taannoisesta Seurahuoneen kiinteistökaupasta eli 200 000 euroa.

Lahden Nobelin ensimmäiset saajat ovat valaistusyritys Teknoware Oy:n muotoilujohtaja Mikko Kosonen, projektipäällikkö Heikki Jokela ja projektiosaston päällikkö Markus Järvi.

- Kolmikko on muuttanut toiminnallaan huipputeknologiaa käyttävän valaistusyrityksen toimintatapoja ja ottanut käyttäjälähtöisen, teollisen muotoilun osaksi yrityksen tuotekehitystä ja kilpailukykyä, Relander perustelee 7 500 euron palkintoa, joka jaettiin Lahden Business Day 2013 -messuilla.

Relander itse ei usko messujen tai urheilutapahtumien käänteentekevään voimaan.

"Raha ei ratkaise kaikkea" 

- Tapahtumat kestävät viikon tai kaksi ja sitten ne ovat ohitse. Uutta liiketoimintaa syntyy ainoastaan nöyrällä pitkäjänteisellä ja uudenlaisella työnteolla, jota Teollisuusseura omalla toiminnallaan haluaa tukea. Relander sanoo.

Kysymyksen siitä, miksi paikalliset varakkaat perheyritykset eivät ole ryhtyneet bisnesenkeleiksi eli uuden liiketoiminnan rahoittajiksi, Relander väistää.

- Raha ei ratkaise kaikkea. Rahaa kyllä on, jos löytyy yrittäviä ihmisiä, Relander kuittaa.

Relander on lahtelaisia talousvaikuttajia, jolla on ollut Teollisuusseuran kautta sormensa pelissä muun muassa oikoradan ja moottoritien sekä Sibeliustalon rakentamisessa Lahteen.

- Mikä se seuraava suuri juttu on, jos sen tietäisin en istuisi tässä sormet ristissä. Joka tapauksessa lahtelaisessa yritysmaailmassa on menossa uudistuminen ja se on hyvä lähtökohta tulevaisuuden liiketoiminnan synnyttämiseen.