1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kontulalaiset Kansallisteatterin lavalle

Kontulalaiset pääsevät esiintymään Kansallisteatterin lavalla. Kyseessä on teatterin projekti, jossa Kontulassa toimineen viiden työpajan aineistosta työstetään näytelmä "Kontulan aika".

Eläkeläiset ja päiväkotilapset yhteisessätyöpajassa. Kuva: Jani Suonperä

Kansallisteatteri on järjestänyt Kontulassa teatteriin, musiikkiin, kirjoittamiseen, liikeilmaisuun ja kuvataiteeseen liittyviä viikoittaisia työpajoja.

Työpajoissa syntyneestä materiaalista kootaan esitys, joka nähdään tammikuussa Kontulassa ja Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä.

Kontulan aika! on näytelmä pyöreitä vuosia eli 50 täyttävästä kaupunginosasta ja sen asukkaista. Esityksen on ohjannut Eveliina Heinonen ja käsikirjoittanut Juho Gröndahl.

Tieto esiintymisestä säväytti

Teatterikuraattori Pirjo Virtasen mukaan tieto Kansallisteatterin lavalle pääsemisestä aiheutti aikamoisen säväyksen mukaan lähtijöissä.

- Sitä voi vain arvailla. Toisille oli ehkä innostavaa lähteä mukaan, koska jotkuthan ovat voineet haaveillakin siitä, ja toisille se saattoi merkitä sitä, että ai niin, sekin vielä.

- Mutta ennen kaikkea innostus siihen tekemiseen ja yhteismaaliin, niin kuin teatterin tekeminen aina on, yhteismaaliin, siellä on hirveän hyvä henki nyt tekijöiden joukossa, Virtanen kiittelee.

- Ja se on hauskaa, että siellä on myös miehiä mukana, että tämä ei ole mikään tyttöprojekti.

Silta esitysten ja yleisön välillä

Kansallisteatterin yleisötyötoiminta on sillan luomista esityksien ja yleisön välille. Kaupungin kulttuurikeskus tukee taidelaitosten jalkautumishankkeita. Tällaisia on meneillään eri puolilla kaupunkia.

Kansallisteatteri jatkaa helsinkiläisten, eri lähiöissä elävien ihmisten kohtaamista taiteen kanssa. Miten taide toimisi siellä arkipäivässä, miten lähiöihmisen elämä tulisi kuulluksi ja nähdyksi.

Vuosi sitten teatteri jalkautui Pikku-Huopalahteen. Nyt erona on se, että tekijät pääsevät esiintymään Kansallisteatteriin.