Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia myöhästelijästä täsmälliseksi

Myöhästelijän osa ei ole helppo, mutta silti pinttynyttä tapaa voi olla vaikea muuttaa. Myöhästely jatkuu usein niin kauan, kunnes siitä alkaa aiheutua myöhästelijälle itselleen suhteettoman paljon ongelmia.

Kuva: YLE

Jokainen myöhästyy joskus, mutta kokonaan toinen asia ovat he, jotka myöhästyvät aina ja kaikkialta. Jokainen tuntee ainakin yhden myöhästelijän: heitä on perheissä, koululuokissa ja työpaikoilla. Myöhästelijä aiheuttaa lähes aina närää muissa.

Valmentaja, kouluttaja ja tietokirjailija Timo Lampikoski on perehtynyt ihmisten ajankäyttöön ja -hallintaan. Hän sanoo, että ihmiset ovat jo sisäsyntyisesti joko myöhästelijöitä tai aina ajoissa olevia.

- Osittain näin on, sillä aikasuhteemme ovat erilaisia. Toki osittain on kyse opitusta tavasta. Nykyelämän kiire ruokkii myöhästymisiä, sillä siihen on helppo vedota ja siksi moni sanoo esimerkiksi myöhästyvänsä kokouksista.

Nykyelämän kiire ruokkii myöhästymisiä, sillä siihen on helppo vedota ja siksi moni sanoo esimerkiksi myöhästyvänsä kokouksista.

Timo Lampikoski

Yhtä hankalaa lopettaa kuin tupakointi

Myöhästelijät usein itsekin myöntävät, että myöhästelemisestä on heille haittaa, sekä vapaa-ajalla että esimerkiksi koulussa tai työelämässä. Miksi myöhästely sitten silti vain jatkuu ja jatkuu?

- Koska kyse on tavasta, niin siitä on vaikea oppia pois. Tapa on yhtä tiukassa kuin vaikkapa tupakointi. Kannattaisi todella miettiä, millaisen kuvan haluaa itsestään myöhästelemällä antaa. Jos on aina myöhässä, niin onhan se silloin osoitus siitä, ettei paljon toisia kunnioita.

Lampikoski myöntää, että myöhästely voi joskus olla myös tietoista toimintaa, jolla haetaan paikkaa parrasvaloissa.

- Kyllä siinä kieltämättä voi joskus olla mukana myös sellaista itsetehostusta.

Kouluttaja Timo Lampikoski. Kuva: Petra Piitulainen

Harva myöhästelijä ylpeilee tavallaan, mutta jotkut heistä perustelevat käytöstään sillä, että ovat sellaisia. Lampikoski ei sellaista selitystä niele.

- Siinä kohtaa mennään vähän horoskooppi-osastolle, kun lähdetään sanomaan, että tähdet olivat jossain myöhästelijä-asennossa, kun synnyin.

Lampikoski on antanut ajanhallintaoppia monelle myöhästelijälle ja nähnyt sen, että uuden tavan oppiminen voi olla varsin tuskaista.

- Ehkä tuskaisinta siinä on se, kun myöhästelijä saa rankkaa sosiaalista rangaistusta käytöksestään ja alkaa menettää esimerkiksi työtilaisuuksia. Silloin viimeistään omaa käytöstä on pakko alkaa muuttaa, jos alkaa ajautua sivuraiteille.

Kuin kaksi eri maailmaa

Kun myöhästelijä kohtaa aina ajoissa olijan, niin siinä kohtaavat täysin vastakkaiset maailmat. Ajoissa olemisesta on harvemmin haittaa, mutta myös niin voi joskus olla.

Ehkä tuskaisinta siinä on se, kun myöhästelijä saa rankkaa sosiaalista rangaistusta käytöksestään ja alkaa menettää esimerkiksi työtilaisuuksia.

Timo Lampikoski

- On tietenkin tilanteita, joissa ei kannattaisi olla liian ajoissa. Saattaa esimerkiksi herättää kummastusta, jos ihminen saapuu vaikkapa työhaastatteluun jo puoli tuntia ennen sovittua aikaa, Lampikoski sanoo.

Toisin sanoen ei pitäisi olla aikaistelija eikä myöhästelijä, vaan täsmällinen?

- Kyllä näin on. Silti sanoisin, että tässä vaihtelevien säiden maassa jokaisen kannattaisi aina jättää asioihinsa hieman liikkuma- ja pelivaraa.

Harvemmin tapaa ajoissa olijaa, joka opastaisi myöhästelijää toimimaan toisin. Useimmiten ajoissa olevat tyytyvät vain ihmettelemään myöhästelijän käytöstä. Ymmärrystä myöhästelylle ei oikein heru.

- Puhutaan niin erilaisista aikakäsityksistä ja -suhteista. Heidän on lähes mahdotonta ymmärtää toisiaan, kuvailee Lampikoski.

Lapsi oppii aikuisen tavat

Lampikoski uskoo, että tulevaisuudessa ajankäyttö tehostuu entisestään. Toisaalta jokainen hallitsee itse omaa ajankäyttöään.

- Kannustan jokaista olemaan oman elämänsä aikasotureita. Olisi tärkeää relata hieman välillä terveellä tavalla ja pohtia, että onko se ihan pieni myöhästyminen aina niin pahasta. Itsekin voisin osata paremmin esimerkiksi ei-sanan käytön.

Kannustan jokaista olemaan oman elämänsä aikasotureita.

Timo Lampikoski

Lapsien kohdalla Lampikoski huolestuisi vasta kun ajankäytössä alkaa näkyä selviä ongelmia.

- Nämä asiat ovat aina myös temperamenttikysymyksiä. En puuttuisi lapsen toimintaan liian tiukasti, mutta toki jos lapsi myöhästyy vaikkapa koulusta joka päivä, niin sitten on keskustelun paikka. Pitää kuitenkin muistaa, että lapset ovat hyviä mallioppijoita. Aikuisen kannattaa siis miettiä, miten itse lapsen edessä toimii.