1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lelulaatikon isä: Keksijän tie menestykseen on vuoristorataa

Lelulaatikko HelpBoxin isä Pasi Leskinen muotoili lapsiperheen arkea helpottavan keksintönsä kotonaan. Keksijä kertoo Ylen Aikaisen haastattelussa, että keksinnön eteenpäin vieminen on ollut vuoristorataa.

Pasi Leskinen on tehnyt sen, mihin harva meistä pystyy - keksinyt jotain aidosti hyödyllistä helpottamaan arkea. Vuonna 2007 Leskinen keksi HelpBoxin, monitoiminnallisen säilytyslaatikon, joka on yhtä aikaa leikkialusta ja lelujen säilytyslaatikko. Sen avulla lelut on helppo kerätä lattialta lojumasta leikkien jälkeen.

Idean laatikosta mies sai kerätessään omien lastensa palikoita olohuoneen matolta.

- Annoin nuoremalle tytölle luvan leikkiä Legoilla olohuoneessa. Kaduin saman tien, kun kuulin, miten 15 litraa palikoita kaatui olkkarin lattialle, Leskinen muistelee nauraen.

Leskinen oli sopinut iltavuorossa olleen vaimonsa kanssa, että isä hoitaa tyttäret nukkumaan ja kodin siistiksi ennen kuin vaimo tulee kotiin.

- Kun vaimo sitten tuli, niin vielä nypin niitä Legoja laatikkoon. Tuumasin siinä, että tässä minä korkeasti koulutettu ihminen jälleen kerran nypin hiivatin Legoja lattialta, Leskinen hymyilee.

Ja siitä turhautumisesta idea lähti. Leskinen pohti, että jokin järkevämpi ratkaisu lelujen keräämiseen on pakko olla. Laatikon rakenne oli kehitelty viidessätoista minuutissa.

- Ahaa-elämyksestä valmiiseen tuotteeseen olikin sitten pitkä matka.

Eteenpäin pienin askelin

Monesti olen miettinyt, että olisin helpommalla päässyt, jos en olisi koskaan tätä keksinyt

Suomalaisen patentin saaminen kesti muutaman vuoden. Samaan aikaan Pasi Leskinen kehitti prototyyppejä perinteisesti yrityksen ja erehdyksen kautta.

- Keksintösäätiössä patentti-insinöörin leuka loksahti auki kun esittelin tuotteen. On kai hyvä reaktio, Leskinen muistelee.

Leskinen on kehitellyt tuotetta eteenpäin omien tyttäriensä kanssa. Päivätyötä lelulaatikosta ei ole vielä tullut, mutta mies on omistanut sille iltansa ja viikonloppunsa viimeiset kuusi vuotta. Keksinnöstä ovat olleet kiinnostuneita esimerkiksi lelujätti Lego ja Kesko. HelpBoxin lanseerauksen jälkeen Lego otti yhteyttä Leskiseen.

- Yksi laatikko lähti sitten Tanskaan esittelyyn. He pitivät ideasta, mutta kysyivät sitten, että onko sinulla tuotantolinjaa?

Ei ollut. Niinpä Lego kiitti ja toivotti hyvää jatkoa. Pian sen jälkeen Leskinen ehti tekemään 500 laatikon aiesopimuksen Keskon kanssa. Sitten Suomen talous kääntyi taantumaan ja Kesko laittoi kaikkien uutuustuotteiden hankinnat jäihin. Leskisen omat tulot ovat valuneet lelulaatikon kehittelyyn ja sen ajan perhe on elänyt vaimon tuloilla.

- Niin lähellä, mutta niin kaukana ollaan tässä projektissa oltu koko ajan. Monesti olen miettinyt, että olisin helpommalla päässyt, jos en olisi koskaan tätä keksinyt, sanoo Leskinen.

Uutta puhtia HelpBoxin purjeisiin toi Leskinen vierailu viihteellisessä sijoitusohjelmassa Leijonan luolassa keväällä 2013.

Joulumarkkinoiden alla Leskinen jaksaa yhä uskoa tulevaisuuteen.

- Laatikko on laatikko, mutta tämä on hyvin erikoinen laatikko.

Muokattu 28.11.2013 klo 16.30: HelpBox ei saanut sijoittajilta rahaa Leijonan luola -ohjelmassa.