Syy malarian katoamiseen löytyi

Perhekoon pieneneminen on merkittävin syy malarian häviämiseen osasta maailmaa. Myös maan varallisuustasolla on merkitystä. Tutkijan mukaan yksilöllisillä hyttysverkoilla voitaisiin estää sairauden leviäminen myös niissä maissa, joissa siitä ei ole päästy eroon.

terveys
Lääkärit yrittävät pelastaa malarian heikentämää poikaa Bissaussa.
Lääkärit yrittävät pelastaa malarian heikentämää poikaa Guinea Bissaussa.Andre Kosters / EPA

Malaria on ollut osa Suomenkin sairaushistoriaa – aina vuoteen 1954 asti. Kanadalais-suomalainen tutkijaryhmä selvitti, miksi malaria on onnistuttu hävittämään toisista maista, muttei kaikista. Suurimmaksi syyksi ilmeni perhekoko.

– Se on täsmälleen sama tekijä, joka kaikkialla vaikuttaa. Eli niiden ihmisten lukumäärä, jotka nukkuvat samassa huoneessa. Paras vastaava tilastollinen tekijä on perhekoko, josta on mahdollista saada kaikkialla maailmassa tietoa, tutkimusryhmään kuuluva intendentti Larry Huldén kertoi Yle Radio Suomen Ajantasassa.

Malaria leviää malaria- eli horkkahyttysen välittämänä ihmisestä toiseen. Yksi hyttynen voi tartuttaa useampia ihmisiä.

Tutkimus osoitti, että malaria hävisi perhekoon pienentyessä alle neljään henkeen taloutta kohti. Vaikuttavia tekijöitä tutkittiin laajasti aina lehmien määrästä keskilämpötiloihin ja metsien määrään. Yksi osumista oli bruttokansantuote.

– Kun on riittävän rikas maa, malaria häviää, koska asumisolot muuttuvat teknisesti paljon tehokkaammiksi. Hyttyset eivät pääse sisään rakennuksiin.

Yksittäiset hyttysverkot estävät leviämisen

Kansainväliset avustusjärjestöt toimittavat usein suuria hyttysverkkoja kohteisiin, joissa malariaa esiintyy. Larry Huldénin mukaan tehokkaampi keino olisi yksilöllisten hyttysverkkojen käyttäminen.

– Niitä [suuria hyttysverkkoja] on levitetty hyvin paljon Afrikassa, mutta malarian tasoa ei ole saatu merkittävästi alas. Syy tähän on se, että verkkojen sisällä on monta ihmistä kerrallaan. Silloin on sama tilanne, kuin että useita henkilöitä olisi samassa huoneessa.

– Jos käytetään yksilöllisiä hyttysverkkoja, alkaa malaria vähetä. Tuloksen pitäisi näkyä parin vuoden aikana.

Huldén nostaa esimerkiksi Vanuatun, jonka yhdellä saarella yritettiin useita menetelmiä, joilla malaria saataisiin häviämään.

– Siellä tradition mukaan kaikki halusivat nukkua erillään, joten kaikille jaettiin yksilölliset hyttysverkot. Molemmat tärkeimmät malarialajit katosivat tältä saarelta.

Saarella asuvat ovat voineet elää Huldénin mukaan 15 vuotta ilman malariaa. Yksilöllisiä hyttysverkkoja käytetään siellä edelleen.

Voiko malaria palata?

Kun ihmisiä keskitetään esimerkiksi pakolaisleirille, voi riski malarian palaamiseen olla olemassa. Huldén kuitenkin kertoo, että itsestään selvästi näin ei ole.

– Täytyy olla ihminen, jolla on ollut malaria aikaisemmin, jotta epidemia pääsisi liikkeelle.

Periaatteessa leviäminen voi kuitenkin tapahtua, jos iso joukko ihmisiä oleskelee samalla alueella.

– Esimerkiksi Koreassa näin on tapahtunut. Joukkoja on keskitetty molemmin puolin pitkin demilitarisoitua vyöhykettä. Siellä asuu sotilaita aika tiheässä ja suurina ryhminä.

Kehitteillä olevasta rokotteesta Huldén ei usko löytyvän varteenotettavaa keinoa sairauden hävittämiseen.