Poliittiset virkanimitykset puhuttivat eduskunnan kyselytunnilla

Useiden kansanedustajien ja ministereiden keskuudessa vallitsee tahtotila poliittisista virkanimityksistä luopumiseen. Samalla rajanvetoa niiden suhteen pidetään vaikeana.

politiikka

Eduskunta on ottanut yhteen poliittisista virkanimityksistä.

Useat kansanedustajat tiedustelivat torstain kyselytunnilla hallituksen näkemyksiä nimityksistä viime päivinä nousseeseen keskusteluun.

- Voitaisiinko nyt tehdä poliittinen sopimus täällä eduskunnassa, että kaikki puolueet pyrkisivät siihen että poliittisista virkanimityksistä ja -paketeista myöskin kuntatasolla luovuttaisiin, kysyi edustaja Pentti Kettunen (ps.).

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi olevansa valmis sopimaan, että poliittiset nimitykset lopetetaan.

- Olen jo kauan aikaa sitten ollut sitä mieltä, että pätevyyden pitää ratkaista. Me voimme minun puolestani sopia, että otetaan sama linja myös kunnissa ja valtion viroissa, Katainen sanoi.

Samalla Katainen huomautti, että linjauksia on kuitenkin vaikea tehdä.

- Olen samaa mieltä myös siitä, että ihminen, jolla on poliittista kokemusta, ei voi olla spitaalinen julkisiin virkoihin, Katainen totesi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen hiillosti Kataista kokoomuksen entisen euroedustajan Ville Itälän valinnasta Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen siinä palvelleen keskustalaisen Olavi Ala-Nissilän tilalle.

Katainen sanoi pitävänsä myös Itälää pätevänä virkaan.

- Heidän osaamisensa tuli eri kautta, Katainen vastasi.

Samalla Katainen näpäytti Tiilikaista tämän kysymyksestä.

- Ei tämä ole keskustan eilen keksimä asia, Katainen totesi.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaati eilen Yle Uutisten haastattelussa loppua poliittisille virkanimityksille.