1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuningaskuluttajan vertailu: Verkon ruokakauppojen hinnoissa eroa

Vertailuun otettiin kaikilta kaupoilta edullisimmat kuljetuskustannukset.

Ylen Kuningaskuluttaja kokosi kolmesta Suomessa toimivasta verkkoruokakaupasta 12 tuotteen ostoskassin ja vertaili hintoja. Kassiin valittiin perustuotteita: mm. ruisleipää, maitoa, sokeria, jauhelihaa ja kahvia. Hinnat kerättiin loka-marraskuun vaihteessa. Vertailuun otettiin kaikilta kaupoilta edullisimmat kuljetuskustannukset.

Edullisimmat peruselintarvikkeet sai verkosta kotiin kuljetettuna Foodien kautta; kassi perusruokaa Alepasta ja Prismasta maksoi kuljetuksineen noin 35 euroa.  Alepan ja Prisman hintaero oli vain muutamia kymmeniä senttejä.

S-ryhmän Foodie-palvelussa voi valita kaupan, mistä tuotteet haluaa. Vertailussa kassit koottiin pääkaupunkiseudun Prismasta ja Helsingin keskustan Alepasta.

Kalleimmat ruokakassit olivat pienemmillä toimijoilla, Ruoka.net- sekä Kauppahalli 24 -verkkokaupoilla, joilla samansisältöinen kassi maksoi kuljetuskustannuksineen noin 40 euroa. Ruoka.net ilmoitti marraskuun alussa luopuvansa kokonaan erillisestä kuljetusmaksusta, mutta silti sen ruokakassi oli vertailun kallein.

- Hinnat muuttuvat päivittäin, ja tarjouksia tulee eri kampanjoiden yhteydessä. Niihin tietysti reagoidaan mahdollisuuksien mukaan, sanoo Ruoka.netin toimitusjohtaja Jyri Stenberg.

- Tässäkin tapauksessa on reagoitu ja olemme tarkistaneet hintoja alaspäin. Tällä hetkellä uskon, että emme ole juurikaan kalliimpia.

Stenbergin mukaan hinnoitteluun vaikuttaa Ruoka.net-palvelun valtakunnallisuus.

Toinen vertailun kalleimmista kaupoista, Kauppahalli24, on profiloitunut pien- ja luomutuottajien yhteistyökumppanina.

- Toiset tuotteet ovat meillä varmasti halvempia ja toiset kalliimpia kuin kilpailijoilla. Ostoskorivertailu kertoo tilanteen juuri niillä tuotteilla sillä hetkellä, sanoo toimitusjohtaja Hanna-Kaisa Risku.

- Meiltä löytyy kaikista tuoteryhmistä eri hintakategorian tuotteita, joista voi valita. Lisäksi meillä on viikoittain vaihtuvia tarjouksia.

Kesko lähtee mukaan verkon ruokakauppaan

Suurista kaupan toimijoista Kesko ei ole ruokaa verkon kautta toistaiseksi myynyt. Kuningaskuluttajalle Keskosta kerroottiin, että yritys laajentaa verkkokauppansa valikoimaa ruokatuotteisiin marras-joulukuun aikana. Ruoan verkkomyynti aloitetaan Helsinki-Vantaan alueella. 

Suomessa toimii tällä hetkellä kolme verkon kautta ruokaa myyvää kauppaa. S-ryhmän Foodie.fm Kauppakassipalvelu toimittaa tilaajille ruokaa joko Alepan tai Prisman valikoimista. Pääkaupunkiseudun lisäksi palvelussaon mukana osuuskauppiaita Kuopiosta ja Oulusta.

Kauppahalli24 toimii pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa. Ruoka.net on Suomen vanhin nettiruokakauppa ja sen toimialueena on koko Suomi saaristoa, pohjoisinta Lappia ja yksittäisiä postinumeroalueita lukuun ottamatta.

Kuningaskuluttajan testasi jo keväällä 2013 verkkoruokakauppojen palvelujen toimivuutta. Tuolloin testiryhmä antoi palvelusta parhaat pisteet Kauppahalli24:lle.

Liisa Vihmanen

Lisää aiheesta illan Kuningaskuluttajassa, TV 1 klo 20.00.