Hawk-turman maastotutkinnat päätökseen

Noin 50 sotilaan ryhmä on tutkinut onnettomuusalueen Perhossa. Toisen hävittäjäkoneen lentotallenninta ei löydetty, tutkinta siirtyy Kauhavalle.

Jatkotutkimusten tavoitteena on erotella ja tunnistaa löytyneet osat yksityiskohtaisemmin. Kuva: Puolustusvoimat, Ilmavoimat / Laura Kaipainen

Hawk-turman maastotutkinnat on saatu päätökseen Perhossa Keski-Pohjanmaalla. Lento-onnettomuudessa viime viikon keskiviikkona romuttuneiden koneiden osat on nyt kerätty maastosta ja kuljetettu pois. Osien dokumentointi ja tutkinta jatkuu maanantaina Kauhavan Lentosotakoulussa.

– Jatkotutkimusten tavoitteena on erotella ja tunnistaa löytyneet osat yksityiskohtaisemmin. Sen jälkeen keskitymme etsimään todistusaineistoa siitä, miten turmakoneiden yhteentörmäys on tapahtunut, kertoo tutkimusryhmän johtaja majuri Mikko Pekkala.

Toisen koneen lentotallenninta ei löytynyt etsinnöissä.

– Tärkein todistusaineisto tulee olemaan se data, jonka saamme pelastautuneen ohjaajan koneen lennonrekisteröintilaitteesta. Tässä vaiheessa vaikuttaa suuresti siltä, että inhimilliset tekijät ovat olleet onnettomuuden taustalla. Tekniset syyt ovat jo hyvin pitkälti pois suljettuja, sanoo Pekkala.

Etsintään, alueen eristämiseen ja vartiointiin osallistui noin 50 varusmiestä Kauhavan Lentosotakoulusta ja Tikkakosken Ilmasotakoulusta. Molempien koneiden putoamispaikat sijaitsevat soisella alueella.

– Varusmiesten valmiudet toimia tämänkaltaisissa tilanteissa ovat erittäin hyvät.

Koneiden putoamisalue on ollut eristettynä kenttätutkimusten ajan. Eristys ja alueen yllä ollut lentokielto puretaan viimeistään perjantain päätteeksi.

Kahden Hawk-hävittäjän törmäyksessä toinen lentäjistä pelastautui heittoistuimella, toisen koneen lentäjä menehtyi.