MTK: "Merkittävä lovi viljelijöiden tuloihin"

Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila on pettynyt Etelä-Suomen kansallisista maataloustuista saavutettuun sopimukseen, koska se merkitsee huomattavaa tulonmenetystä viljelijöille.

Kotimaa
Kyyttöjä
Jouni Pilto / Yle

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitossa syntynyt sopu närästää, sillä sitä pidetään epäedullisena viljelijöille.

- Ilmeisesti tässä pitäisi onnitella Suomen hallitusta ja ministeri Koskista, koska näyttää siltä, että kaikki Suomen hallituksen asettamat tavoitteet ovat menneet läpi. Aika katkeransävyiset onnittelut kuitenkin Suomen viljelijöiden puolesta pitää esittää, Marttila sanoo.

- Tämä tarkoittaa hyvin merkittävää lovea maatalouden tukeen ja sitä kautta viljelijöiden tuloihin. Jos esimerkiksi ajatellaan kansallista maatalouden tukea vuonna 2015 niin Suomen hallituksen tekemillä päätöksillä taso tulee olemaan noin 40 miljoonaa euroa alhaisempi kuin tämän hetken taso, Marttila laskee.

Aika katkeransävyiset onnittelut kuitenkin Suomen viljelijöiden puolesta pitää esittää.

Epävarmuuden tilalle selvät askelmerkit

Marttilan mukaan sovun syntymisessä hyvää on se, että epävarmuus on saatu poistettua.

- Nyt meillä on maatalouspolitiikan askelmerkit tiedossa vuoteen 2020 saakka. Sen jälkeinen aika on hyvin paljon auki ja siihen alamme nyt vaikuttamaan.

Marttila toivoo, että nykyinen hallitus pystyisi vielä tekemään korjaavia liikkeitä seuravan puolentoista vuoden aikana.

- Näyttää siltä, että vuoden 2020 jälkeen sika- ja siipikarjataloudessa kansallisten tukien säilyttäminen on äärettömän haasteellista. Tällä hetkellä suomalaisen sianlihan tuottajan saama tuki tuotettua lihakiloa kohtaan on alhaisempi kuin Saksassa. Tämä on täysin mahdoton tilanne ja tämä täytyy korjata, Marttila terottaa.

Vuodesta 2015 lähtien Etelä-Suomen nautojen ja lampaiden kasvattajilta sekä avomaan vihannesten viljelijöiltä poistuu kansallinen tuki ja he alkavat saada tilalle EU:n rahoittamia tuotantotukia.