1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukraina perääntymässä sopimuksesta EU:n kanssa

Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin mukaan Moskovan brutaali painostus näyttää tehoavan.

Ulkomaat

Ukrainan hallitus on ilmoittanut jäädyttävänsä EU:n kanssa käydyt neuvottelut vapaakauppa- ja yhteistyösopimuksesta, joka oli tarkoitus allekirjoittaa ensi viikolla.

Aiemmin torstaina Ukrainan parlamentti hylkäsi lakiesityksen, joka olisi mahdollistanut oppositiojohtaja Julia Tymoshenkon vapauttamisen ja pääsyn sairaalahoitoon Saksaan.

EU on pitänyt Tymoshenkon vapauttamista ehtona vapaakauppa- ja yhteistyösopimuksen solmimiselle. EU:n laajentumiskomissaari Stefan Fuele on uutistoimisto Itar-Tassin Kiovasta saamien tietojen mukaan peruuttanut matkansa Ukrainaan.

Sopimus olisi merkinnyt Ukrainan suuntautumista länteen, mikä taas on ärsyttänyt Venäjää, joka haluaa Ukrainan omaan Euraasialaiseen tulliliittoonsa.

Hallituksen mukaan Ukraina haluaa tasavertaiset kauppasuhteet sekä Venäjän että EU:n kanssa. Hankalassa tilanteessa oleva Ukrainan hallitus ehdotti tänään Ukrainan, Venäjän ja EU:n yhteisiä neuvotteluja ongelmasta.

Presidentti Vladimir Putin vastasi heti ja ilmoitti Venäjän olevan valmis neuvotteluihin. Hänen mukaansa ne on kuitenkin pidettävä ennen Ukrainan ja EU:n sopimuksen allekirjoittamista.

Ukraina näyttää yllättäen kumartavan syvään Moskovan suuntaan. Brutaali painostus ilmeisesti tehoaa.

Carl Bildt

Putinin mukaan Venäjä kunnioittaa Ukrainan päätöstä, mutta sen on suojeltava omia markkinoitaan halpatuonnilta, joka hänen mukaansa virtaisi Ukrainan kautta Venäjälle.

Ruotsin ulkoministeri kommentoi Twitterissä, että Ukraina näyttää yllättäen kumartavan syvään Moskovan suuntaan. Brutaali painostus ilmeisesti tehoaa, Bildt kirjoitti.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi