1. yle.fi
  2. Uutiset

Kevan sijoitukset viime vuosina eläkeyhtiöiden tuottoisimmat

Keva on pärjännyt viime vuosina melko hyvin eläkeyhtiöiden tuottovertailussa. Vuoden 2008 jälkeen Keva on kolmesti yltänyt ykkössijaan sijoitusten kokonaistuotossa. Kevan katsotaan hyötyvän yksityisiä eläkeyhtiöitä väljemmästä riskisääntelystä.

talous
Grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Eläkeyhtiöiden sijoitustuotoilla on merkitystä, sillä pitkälti juuri niistä maksetaan tulevat eläkkeet. Kuuden viime vuoden aikana sijoitustuottojen heilahtelu on ollut suurta. Suurimmat tappiot koettiin syksyllä 2008 puhjenneen finanssikriisin jälkeen.

Kuntien työntekijöiden eläkevakuuttaja Keva on onnistunut viime vuosien sijoituksissaan. Vuosina 2009, 2010 ja 2012 Keva oli sijoitustensa tuotoissa eläkeyhtiöistä kiistaton ykkönen.

Myös suurena tappiovuotena 2008 Keva teki suurimmat tappiot. Silloin sen sijoitussalkun arvo aleni 20,6 prosenttia.

Kevan katsotaan hyötyneen siitä, että sitä ei koske samanlainen lainsäädäntö kuin yksityisiä eläkeyhtiöitä, kertoo Ruotsalaisen kauppakorkeakoulun, Hankenin, rahoituksen professori Timo Korkeamäki.

- Keva pystyy ottamaan yksityisiin yhtiöihin verrattuna erityyppisiä riskejä varsinkin osakkeilla.

Syyskuun loppuun ulottuvien tilastojen mukaan Kevalla oli osakesijoituksia 43 prosenttia sijoituksistaan. Yksityisillä eläkeyhtiöillä se oli keskimäärin 36 prosenttia. Keva sijoittaa myös kernaasti ulkomaille.

Suomalainen eläkesijoittaminen on lähes kokonaan kahdeksan suurimman yhtiön tai rahaston hallussa. Niiden yhteenlaskettu sijoitusvarallisuus oli syyskuun lopussa noin 150 miljardia euroa. Vertailun vuoksi: Suomen valtion budjetti oli tälle vuodelle 54,5 miljardia.

Suomalaiset eläkeyhtiöt ovat siis Euroopankin mittakaavassa isoja sijoittajia.

Lue seuraavaksi