1. yle.fi
  2. Uutiset

OP-Pohjolan Karhinen johtajien ylisuurista eduista: Ihmiset syystä vihaisia ja pettyneitä

OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen katsoo, että monen johtajan arvopohja on pettänyt. Karhisen mukaan myös finanssialalla ahneus ja oma etu ovat useasti menneet räikeästi asiakkaan edun edelle.

talous
OP-Pohjola-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.
Hanne Kinnunen / Yle

OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen ruoti Finanssipäivillä pitämässään puheessa yritysjohdon etuja ja niiden kohtuullisuutta.

Media on viime päivinä Karhisen mukaan jälleen kyseenalaistanut johtajien suhteellisuudentajun ja arvopohjan. Karhinen ei ole yllättynyt, että asiasta keskustellaan.

Hän totesi, että yritysjohdon on aika katsoa peiliin laajalti ja tunnustaa tosiasiat; yritysjohtajien arvopohja on monessa tapauksessa pettänyt.

- Viranomaisille riittää laki, asiakkaalle ei. Se miltä näyttää, peilautuu juuri asiakkaan silmissä. Ahtaan laintulkinnan päälle tarvitaan riittävä turvaväli. Se rakentuu ennenkaikkea yrityksen ja sen johdon omasta arvopohjasta ja sen terveydestä. Ja jos oma arvopohja pettää, kaikki pettää.

Karhisen mukaan asiakkaan luottamuksen ollessa uhattuna yhtiön hallituksen pitäisi puuttua tilanteeseen, koska hallitus vastaa lopulta yrityksen maineesta ja toiminnasta.

Finanssialakaan ei ole tässä suhteessa puhdas pulmunen. Karhisen mukaan usean finanssialan yrityksen arvopohja ja johtamisjärjestelmä on pettänyt ja tämän seurauksena koko ala on menettänyt useasti asiakkaidensa luottamuksen.

Karhinen mainitsi esimerkkinä alalla tapahtuneet palkitsemisen ylilyönnit ja korkojen ja valuuttakurssien manipuloinnit.

- Ahneus ja oma etu ovat menneet räikeästi asiakkaan edun edelle. Nämä väärinkäytökset leimaavat koko toimialan kaikkialla maailmassa. Ihmiset ovat syystä vihaisia ja pettyneitä, totesi Karhinen Finlandiatalolla pitämässään puheessa.

Karhisen mukaan luottamus on pankkien ja finanssimarkkinoiden tärkein pääoma. Pankkien liiketoiminnan pitää olla täysin läpinäkyvää, ja sen henkilöstön on perustettava päätöksensä ja toimintansa tinkimättömään ammattietiikkaan. Karhinen painotti, että erityisesti johdon on näytettävä tässä asiassa esimerkkiä.

Lue seuraavaksi