Nikkelin halpa hinta jarruttaa Hituran kaivoksen toimintaa

Nivalan Hituran kaivoksella lomautukset jatkuvat edelleen. Lomautuksia perustellaan alhaisella nikkelin maailmanmarkkinahinnalla. Kaivoksen vieressä olevaa Kopsan kultaesiintymää tutkitaan.

talous
Hitura: Nikkeliä, kuparia, kobolttia, platinaa, palladiumia ja reniumia.
Hitura: Nikkeliä, kuparia, kobolttia, platinaa, palladiumia ja reniumia.YLE Oulu

Noin 60 Hituran kaivoksen työntekijää on ollut lomautettuna kesän alusta saakka. Jatkonäkymätkään eivät lupaile hyvää, sillä kaivoksen johtajan Jukka Niemisen mukaan nikkelin hinta on tällä hetkellä niin alhainen, että arvioita tulevaisuudesta on vaikea tehdä.

Nivalan Hiturassa on louhittu nikkeliä 1970-luvulta lähtien, mutta kaivos on ollut suhdanteiden takia kiinni useaan otteeseen. Nikkeliä louhitaan tätä nykyä noin 600 metrin syvyydestä. Nikkelirikaste jatkojalostetaan Kiinassa.

Kopsan kultaesiintymää tutkitaan

Jukka Niemisen mukaan Hituran naapurissa olevan Haapajärven puolella olevan Kopsan kultaesiintymästä on tehty alustava kannattavuustarkastelu ja se näyttää positiiviselta. Seuraavaksi tehdään tarkennettuja tuotto- ja kustannusselvitksiä ja haetaan hankkeelle rahoitusta.

Kaivosyhtiön tarkoituksena olisi hyödyntaa Kopsan kaivoshankkeessa viereisen Hituran nikkelikaivoksen laitteistoja. Samalla se tukisi Hituran kaivoksen toimintaa mahdollisissa tulevissakin suhdannevaihteluissa. Kopsaan on kaavailtu ovolouhosta avolouhos, josta malmi kuljetettaisiin rikastamolle.

Tällä hetkellä arvioidaan, että Kopsan kultatuotanto voisi alkaa kahden-kolmen vuoden kuluttua.