1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Voimayhtiö ryöpsäytti vesimassan – miten kävi järvilohen kutupesille?

Voimayhtiö Vattenfallin ohijuoksutukset Pamilon voimalaitoksella ovat voineet tuhota äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen kutupesiä. Vattenfall nosti juoksutusta neljästä kuutiosta noin 20 kuutioon sekunnissa patoturvallisuuden takia. Voimayhtiö päätti juoksutuksista samana päivänä kun kutupesien löytymisestä kerrottiin.

Kotimaan uutiset
Hiiskosken pato Ala-Koitajoella.

Voimayhtiö Vattenfallin suuret ohijuoksutukset Pamilon voimalaitoksella ovat voineet tuhota uhanalaisen Saimaan järvilohen kutupesiä. Yle Uutiset kertoi keskiviikkona 20.11. Ala-Koitajoelta löydetyistä, uusista kutupesistä. Samana päivänä Vattenfall teki päätöksen ohijuoksutusten aloittamisesta Koitereen pinnan laskemiseksi.

Veden juoksutusta jokeen nostettiin torstaista 21.11. klo 12 alkaen neljästä kuutiosta peräti kahteenkymmeneen kuutioon sekunnissa. Ohijuoksutukset kestävät arviolta loppuviikon ajan. Tarkoituksena on laskea Koitereen pintaa patoturvallisuuden vuoksi. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Jorma Piirosen mukaan näyttää siltä, että vesimassa on vienyt kutupesiä mennessään.

- Luulen, että lähimmät pesät voivat kyllä mennä rikki virtaaman takia, ja ainakin ne voivat täyttyä humuksella ja muulla roskalla, että kyllä siinä todennäköisesti huonosti tulee käymään. Heti kun virtaama palaa ennalleen, niin käymme katsomassa ne kutupesät, jotka löydettiin ennen juoksutusten alkua.

Luulen, että lähimmät pesät voivat kyllä mennä rikki virtaaman takia, ja ainakin ne voivat täyttyä humuksella ja muulla roskalla, että kyllä siinä todennäköisesti huonosti tulee käymään.

Jorma Piironen

- Meillä on konsernissa patoturvallisuusmääräys, jonka mukaan Koitereen pinta on laskettava tasolle 143,35. Pinta on ollut 143,40 tienoilla. Tähän vaikuttaa myös, että meillä on yksi Pamilon yksikkö peruskorjattavana tällä hetkellä, eli sitä ei voi käyttää. Ja me ei saada tarpeeksi vettä kahden muun koneen kautta läpi. Joudumme juoksuttamaan vettä, jotta saamme pidettyä tilanteen hallinnassa, ympäristökoordinaattori Marja Rankila Vattenfallilta sanoo.

Juoksutuspäätös yllätti tutkijan

Marja Rankilan mukaan juoksutusmäärästä on informoitu Ely-keskusta. Korkein hallinto-oikeus velvotti alkuvuonna voimayhtiön lisäämään Ala-Koitajoen virtaamaa muutamalla kuutiolla sekunnissa kutupaikkojen muodostumiseksi. Ala-Koitajokeen on syksyn aikana on muun muassa istutettu kutuvalmiita lohia, joista ainakin osa ehti onnistuneesti kutea jokeen. Tutkijalle juoksutusmäärän nosto tuli yllätyksenä.

- Kyllä se yllätyksenä tuli. Sain vasta päivää ennen tiedon, että tämmöinen on tapahtumassa. Silloin toivottiin, että vettä olisi voinut lisätä asteittain, jolloin se olisi ollut lievempi ja loivempi se vaikutus noihin kutupesiinkin, erikoistutkija Jorma Piironen sanoo.

Me olemme vastuussa siitä, että padosta ja sen käytöstä ei aiheudu vaaraa. Laki myös määrää, että padon turvallisen käytön varmistamiseksi meilla on oltava riittävät turvallisuusjärjestelyt, joihin Koitereen pinnan alentaminen liittyy.

Marja Rankila

- Korjattavana oleva pato on patoturvallisuuslain mukainen 1. luokan pato, ja me olemme vastuussa siitä, että padosta ja sen käytöstä ei aiheudu vaaraa. Laki myös määrää, että padon turvallisen käytön varmistamiseksi meilla on oltava riittävät turvallisuusjärjestelyt, joihin Koitereen pinnan alentaminen liittyy, ympäristökoordinaattori Marja Rankila kertoo.

Rankila kertoo, että Pamilon yksikön peruskorjaus valmistuu ensi kesänä, jonka jälkeen kaikki Pamilon koneistot ovat uudenveroisia ja koneistoista johtuvien ohijuoksutusten tarve vähenee.

Lue seuraavaksi