Uutinen miekkamiehestä leviää vauhdikkaasti maailmalla

Ylen uutinen Janakkalan pellosta löydetystä miekkamiehestä on kiirinyt ympäri maailmaa. Löytö on kiinnostanut eri maiden arkeologiasivustoja, miekkaharrastajia ja -keräilijöitä ja dna-tutkijoita. Myös eri maiden lehdet ovat julkistaneet uutisen.

Kotimaa
Haudasta löytyi päällekkäin asetettuna lähes 120 cm pitkä ristiretkiaikainen ja viikinkiaikainen miekka
Haudasta löytyi päällekkäin asetettuna lähes 120 cm pitkä ristiretkiaikainen (vas.) ja viikinkiaikainen miekka Janne Rantanen / Museovirasto / Yle

Yle Hämeen ensimmäisenä uutisoima löytö esihistoriallisesta miekkamiehestä on herättänyt maailmalla suurta kiinnostusta. Amerikkalainen The Huffington Post julkaisi aiheesta oman artikkelin, jossa on viitattu Ylen tekemään juttuun. Lisäksi myös Archaelogical institute of American -sivuilla puhutaan kahden miekan löydöstä. Myös saksalainen Der Spiegel on laatimassa aiheesta artikkelia.

Englanniksi käännetty uutinen on otsikoitu nimellä: Thousand year old swordsman rises from the earth.

Uutispiikki yllätti

Koekenttäkaivauksia johtanut Simo Vanhatalo sanoo saaneensa yllättävän paljon sähköposteja ja puheluita löydöstä. Janakkalan miekkamieheksi epävirallisesti ristitty vainaja on kiinnostanut suomalaislöydöksi poikkeuksellisen paljon. Vanhatalo nimittää huomiota uutispiikiksi.

- Tässä on monia asioita jotka ovat erikoisia. Siinä kiinnostaa viikinki- ja ristiretkiajan liittyminen toisiinsa, sen ajoittuminen esihistorian ja historian, pakanuuden ja kristillisen ajan taitteeseen. Samoin miekat aina kiinnostavat, sanoo Simo Vanhatalo.

- Jonkin verran olen joutunut ulkomaille selvittämään termejä. Meille ristiretkiaika tarkoittaa muuta kuin keskieurooppalaisille. Meillä aika tarkoittaa ruotsalaisia tänne tulleita valloittajia, muualla Pyhään maahan tehtyjä ristiretkiä.

DNA-tutkijatkin liikkeellä

- Minuun otti yhteyttä Yhdysvalloista mm. The Huffington Post, jonka kautta uutinen levisi laajalti. Samoin Archeology-sivujen uutisen kautta. Der Spiegeliin on tulossa juttu. Sosiaalisen median kautta juttu on levinnyt laajalti.

Nyt keskitymme luuranko- ja kallotutkimuksiin, samoin miekkatutkimuksiin

Uutinen on levinnyt hämmästyttävästi moneen piiriin; se on kiinnostanut arkeologiasivustoja, miekkaharrastajia ja -keräilijöitä, dna-tutkijoita, metallinetsijöitä.

- Löytöjen tutkimukset ovat edelleen kesken. Nyt keskitymme luuranko- ja kallotutkimuksiin, samoin miekkatutkimuksiin. Katsomme mm. mitä saamme röntgentutkimuksen avulla selville.

Miekkamiehen luuranko löytyi lokakuussa metallinilmaisimien avulla Hämeestä janakkalalaiselta pellolta. Vainajalta löytyi kaksi miekkaa. Poikkeuksellisen hyväkuntoisena säilynyt luuranko mahdollistaa sen, että uusilla tutkimusmenetelmillä saadaan lisää tietoa varhaisista ruumishaudoista.