Hyppää sisältöön

Sadat Savon Voiman asiakkaat olleet ilman sähköä koko viikon

Noin 200–300 Savon Voiman asiakasta on edelleen ilman sähköä pienjänniteverkon vian takia. Kyseessä on muun muassa taloihin tulevien yksittäisten johtojen katkeamisista, jotka korjataan laajempien vika-alueiden jälkeen.

Eino-myrsky kaatoi puita ja katkoi sähköjä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Sadat Savon Voiman asiakkaat ovat olleet koko viikon ilman sähköä viime sunnuntain Eino-myrskyn jäljiltä. Kyse on pienjännitevioista, joita oli perjantaiaamuna noin 200  - 300 kappaletta. Yhtiö arvioi, että yksittäisiä paikkoja lukuun ottamatta viat saadaan korjattua viikonlopun aikana.  Erityisen paljon tällaisia vikapaikkoja on Pieksämäen eteläpuolella sekä Suonenjoen ja Konneveden välillä.

Pienjännitevikojen määrän odotetaan kuitenkin kasvavan, kun ihmiset menevät viikonvaihteessa mökeilleen tarkastamaan paikkoja. Pienjänniteviat eivät näy esimerkiksi Savon Voiman nettisivuilla olevasta häiriökartasta, se pystyy näyttämään vain keskijänniteverkon viat. Ne saatiin korjattua torstaina.

Jos sähköt eivät ole palautuneet perjantai-iltaan mennessä, Savon Voima kehottaa ottamaan yhteyttä vikapalveluun numeroon 0800 307 400.

Torstai-illan lumisade on kaatanut myrskyn taivuttamia puita linjoille ja aiheuttanut myös uusia sähkökatkoja yön aikana. Varkaudessa runsaat 350 Savon Voiman asiakasta oli perjantaiaamuna ilman sähköä. Toinen katkoalue on Vesannolla, jossa ilman sähköä on viitisenkymmentä taloutta. Nämä katkot ovat tapahtuneet keskijänniteverkossa.

Nollajohdon katkeamisia havaittu runsaasti

Savon Voima varoittaa pienjänniteverkossa havaituista nollajohdon katkeamisista. Yhtiön tietoon tulleista pienjännitevioista erittäin suuri osa on niin sanottuja nollavikakohteita.

Jos sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, kyse voi olla nollajohtimen katkeamisesta. Sen seurauksena voi olla laitevaurioita, tulipalo ja sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa sähkö on katkaistava pääkytkimestä ja sähköyhtiölle pitää tehdä ilmoitus vikapalveluun.