Uusi kansanliike vaatii eroa EU:sta - perustaja Janus Putkonen ei usko puolueiden mahdollisuuksiin

Kansanliike saa lähtölaukauksensa sopivasti samaan aikaan kun ehdokasasettelu EU-vaaleihin on kuumimmillaan. Liikkeen puuhamies Janus Putkonen kertoo, että kansanliikkeen tavoitteena on muun muassa Suomen irtautuminen Euroopan unionista.

Kotimaa
Kyllä itsenäisyydelle -kansanliike
Birgitta Vuorela/ YLE

Alajärvellä järjestetään viikonloppuna uuden kansaliikkeen perustamistilaisuus. Hankkeen alullepanija, Verkkomedian päätoimittaja Janus Putkonen on vakuuttunut siitä, että aika on kypsä tämäntyppiselle kansalaisaktivismille.

– Joskus pitää aloittaa, näen että nyt on vihdoin järjestäytymisen aika, sanoo Janus Putkonen.

Putkonen ei lähde ennakoimaan minkä verran väkeä saapuu paikalle sunnuntaiseen kansanliikkeen perustamistilaisuuteen Alajärvelle. Hän kertoo, että työtä liikkeen ajamien asioiden eteen on tehty vuosia.

Puoluetta paremmat mahdollisuudet

Kansanliikkeen lähtökohdista löytyy paljon yhteneväisyyksiä niin ikään Alajärveltä liikkeelle lähteneen itsenäisyyspuolueen teeseihin. Itsenäisyyspuolue ei ole vuosien ponnisteluista huolimatta saanut kansanjoukkoja liikkeelle. Putkonen kuitenkin uskoo, että kansanliikkeellä on puoluetta paremmat mahdollisuudet ajaa asiaa.

Putkonen kertoo, että tavoitteena on toimia samoja asioita ajavien puolueiden tukena, vailla puoluepolitiikan rasitteita.

– Pienet puolueet näkemyksineen tulevat yliajetuiksi. Niiden ihmisten määrä, joiden mitta on täynnä nykypolitiikkaa, kasvaa koko ajan, uskoo Janus Putkonen.

Kyllä itsenäisyydelle –kansanliikkeen tavoitteena on muun muassa Suomen irtautuminen Euroopan Unionista sekä paluu kansalliseen valuuttaan.

”Etelä-Pohjanmaalta on lähdetty ennenkin”

Liikkeen puuhamies Janus Putkonen on tähän saakka vaikuttanut muualla Suomessa. Etelä-Pohjanmaa ei valikoitunut Kyllä itsenäisyydelle -kansaliikkeen tukikohdaksi sattumalta. Janus Putkonen uskoo henkisen ympäristön olevan kansanliikkeelle suopeimmillaan juuri pohjalaismaakunnissa.

– Täältä on lähdetty ennenkin. Etelä-Pohjanmaa on luonnollinen ympäristö uskottavalle kansalaisliiketoiminnalle, sanoo Putkonen.

Kansanliike saa siis lähtölaukauksensa sunnuntaina Alajärvellä. Putkosen tavoitteena on kuitenkin pitkällä aikavälillä saada liikkeen toiminta ulottumaan läpi Suomen.