Teatterirobotiikka antaa uuden elämän romuille

Robotiikka yhdistetään teatteriin Joensuun Tiedeseuran uudessa hankkeessa. Tarkoitus on kehittää uudenlainen oppimisympäristö koulujen teknologiaopetuksen tarpeisiin. Tekniikkaa opetelevasta lapsesta tulee samalla dramaturgi.

Kotimaa
Pojat rakentavat legorobottia.
Anu Rummukainen / Yle

Joensuun tiedeseuran uusi hanke yhdistää robotit ja teatterin. Projektissa lapset ja nuoret käyttävät robottien rakentamisessa hyväksi näytelmiä, niiden käsikirjoituksia, rooleja ja puvustusta. Idea teatterirobotiikkaan on saatu Afrikasta. Tavoitteena on, että lapset oppivat käyttämään erilaisia taitoja ja löytämään luovasti materiaaleja robottien tekemiseen.

- Saimme teatterirobotiikan idean Ugandassa. Huipputeknologia voi afrikkalaisessa miljöössä pukeutua värikkäsiin vaatteisiin, elehtiä etelän rytmien mukaan ja rakentua kierrätykseen joutuneista tavaroista, Joensuun Tiedeseuran puheenjohtaja Erkki Sutinen kertoo.

Hankkeen aikana testattavan robotiikkasarjan lisäksi laaditaan tablet-tietokoneilla toimiva sovellus näytelmän osein sekä robottien käyttäytymisen ja vuorovaikutuksen ohjelmointiin. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on myöntänyt hankkeelle 60 000 euron apurahan.

RobotStory-hanke toteutetaan osana SciKids'-tiedekerhotoimintaa. Teatterirobotiikan kehittämiseen voi osallistua myös SciFest 2014 -tiedefestivaalin aikana.