Kekripukki palaa lauantaina Oulussa

Oululaiset nuoret ovat ottaneet kosketuksen vanhaan talonpoikaisperinteeseen ja rakentaneet puusta ja risuista kekripukin. Kekripukki saatellaan värikkäässä kulkueessa Kiikelin rantaan, jossa se poltetaan.

Kuva: Yle / Kati Jurkko

Kekripukki palaa Oulussa lauantaina. Risuista ja puisesta tukirakenteesta muotoiltu 1,8 metriä korkea kekripukki kuljetetaan näyttävässä kulkueessa Kauppatorilta Kiikelin rantaan, jossa se poltetaan.

- Siitä tuli vähän isompi ja muhkeampi kuin alunperin oli suunniteltu, joten lopputuloksena on naisellisen pyöreitä muotoja, kuvailee pukkikoordinaattori ja Veeran Verstaan ohjaaja Niina Jortikka.

Mallia ja rakennusvinkkejä on haettu Kajaanista, missä kekripukin polttamisella on jo pitkät perinteet. Oulun pukin tekijöiden oma idea on kiinnittää hännäksi suuri lankatupsu.

Kekripukin materiaalina käytetyt puut ja risut ovat Oulun 4H-yhdistyksen Ylikiimingin nuorten hommaamia, ja taiteellinen muotoilutyö Oulun KSL:n Veeran Verstaan nuorten käsialaa. Veeran verstaan taidepajalaiset vastaavat myös lauantaisen kekrikulkueen suunnittelusta ja toteutuksesta.

Nuoret vanhan perinteen äärellä

Sen polttaminen on symbolinen hetki ja auttaa meitä hyvästelemään asioita, joita emme halua enää kantaa mukanamme.

Niina Jortikka

Kekripukki on ollut monelle nuorelle ensimmäinen kosketus vanhaan perinteeseen.

- Nuoret ovat olleet tosi innoissaan ja tehneet ison työn. Olemme perehtyneet aiheeseen katsomalla videoita Talonpoikaiskulttuurisäätiön sivuilta. Mielestäni vanha talonpoikaisperinne on syytäkin elvyttää, Jortikka sanoo.

Kekriä vietettiin ennen sadonkorjuun juhlana. Samalla maatalousyhteisössä heitettiin hyvästit vanhalle vuodelle.

- Me voisimme jättää kekripukin äärellä hyvästit vanhoille asioille. Sen polttaminen on symbolinen hetki ja auttaa meitä hyvästelemään asioita, joita emme halua enää kantaa mukanamme, Jortikka miettii.

Kekripukkitapahtuma Oulussa

Oulun kekripukki on esillä Kauppatorilla lauantaina 23.11. kello 15-17.30. Pukki kuljetetaan iloisessa kulkueessa Kiikelin rantaan kello 17.40 alkaen, ja se poltetaan kello 18. Kaupunkilaisten toivotaan osallistuvan kulkueeseen. Kulkueessa on mukana värikkäitä hahmoja, ja kaupunkilaisetkin voivat pukeutua karnevaalihengessä.

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä uuden Oulun juhlavuoden ja Valoa Oulu! -valofestivaalin kanssa.