Www:n keksijä varoittaa lisääntyvästä verkkourkinnasta - Suomen verkko toiseksi vapain

Ihmisten oikeus yksityisyyteen ja mielipiteenvapauteen on turvattava, sanoo Tim Berners-Lee Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Ulkomaat
Tim Berners-Lee tammikuussa 2013.
Tim Berners-Lee tammikuussa 2013.Paul Miller / EPA

Internetin kehittäjä Tim Berners-Lee varoittaa, että valvonnan ja sensuurin lisääntyminen uhkaa verkon demokraattista luonnetta. Berners-Leen säätiö julkaisi tällä viikolla raportin (siirryt toiseen palveluun), jossa maat asetettiin paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten internet vaikuttaa yhteiskuntaan, politiikkaan ja ihmisoikeuksiin.

Raportin mukaan 94 prosenttia tutkituista valtioista ei kiinnitä riittävästi huomiota hallituksen harjoittamaa internetseurantaan. Kolmasosa tutkituista maista estää käyttäjien pääsyn tietyille sivuille tai filtteröi poliittista informaatiota.

Berners-Leen mukaan hallituksen harjoittamaa vakoilua koskeva lainsäädäntö pitää monessa maassa pikaisesti uudelleenarvioida.

- Yksi [raportin] rohkaisevimmista löydöksistä oli se, että verkko ja sosiaalinen media yllyttävät ihmisiä yhä enenevissä määrin - - paljastamaan väärinkäytöksiä eri puolilla maailmaa, Berners-Lee sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Joidenkin maiden hallitukset pitävät kansalaisten aktiivisuutta uhkana. Berners-Leen mukaan ihmisten oikeus yksityisyyteen ja mielipiteenvapauteen pitää turvata.

Norja ja Ruotsi listan kärkisijoilla

Berners-Leen säätiön World Wide Web Foundationin raportissa valtiot pisteytetään internetiin pääsyn, avoimuuden ja vapauden, olennaisen sisällön ja valtaistamisen perusteella.

Listan kärkisijoilla ovat Norja, Ruotsi ja Britannia. Suomi sijoittuu kokonaisarvioinnissa seitsemänneksi.

Yhteensä tutkimuksessa arvioitiin 81 maata, ja häntäsijoilla ovat Jemen, Etiopia, Mali ja Zimbabwe.

Yksinomaan verkon vapautta ja avoimuutta arvioitaessa Suomi sijoittuu tutkituista maista toiseksi.

Berners-Lee arvostele tiedustelupalveluja

Berners-Lee on arvostellut äänekkäästi Edward Snowdenin vuotamista tiedoista ilmenevää hallitusten harjoittamaa verkkourkintaa. Hän pitää tiedustelupalvelujen urkintapyrkimyksiä "vastenmielisinä ja typerinä".

Aiemmin hän on sanonut, että yritykset valvoa Britannian tiedustelupalvelua GCHQ:ta ja Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:ta ovat epäonnistuneet.

Päivitetty 4.12.2013: Muutettu otsikosta internetin keksijä www:n keksijäksi.