1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulupukin Pajakylä pesi kasvonsa

Joulupukin Pajakylä vietti toistakymmentä vuotta hiljaiseloa. Ainoa viime vuosien suurempi investointi Rovaniemen matkailun kehdossa oli Joulupukin Kammarin laajennus. Nyt Pajakylän kupeeseen on noussut lähes kolmensadan vuodepaikan mökkikylä. Myös alueen ohjelmapalvelut ovat käyneet läpi voimakkaan kasvojenkohotuksen.

Kotimaan uutiset
Pajakylän mökkikylää
Aurinko kurkistaa NapapiirilleYle / Tapio Nykänen

Joulupukin Pajakylän matkailun voi katsoa alkaneen vuonna 1950, kun Yhdysvaltain presidentin Franklin Rooseveltin vaimo Eleanor Roosevelt vieraili Lapissa.

Unicefin edeltäjä, avustusjärjestö UNRA avusti Lapin jälleenrakentamista, ja järjestön delegaattina toiminut Roosevelt halusi korkean henkilökohtaisesti visiteerata pohjoisessa. Vierailua varten napapiirille rakennettiin kiireen vilkkaa pieni hirsimökki, jossa vastaanottoseremonia järjestettiin.

Myöhemmin paikalle rakennettiin suurempi Napapiirin Maja, jonka kupeeseen alkoi rakennus kerrallaan kohota matkamuistomyymälöitä. 1900-luvun loppuun mennessä Pajakylästä kasvoi Rovaniemen matkailun keskus ja Suomen jouluturismin mekka.

Kammari laajentaa

Lapin hiihtokeskusten kasvaessa Pajakylä ja Rovaniemi yleensä jäivät kuitenkin kehityksessään jälkeen. Pajakylää moitittiin muoviseksi matkamuistomyymäläksi huolimatta siitä, että alueella kauppaa tekivät myös monet suomalaiset laatumerkit, kuten Iittala ja Marimekko.

Kasvojenkohotuksen käynnistivät Matti Korvan Santamus-elämysravintola ja varsinkin Joulupukin kammarin laajennus vuonna 2006. Yrittäjä Jarmo Kariniemi kyllästyi pihamaalla kiemurtelevaan jonoon ja rakensi joulupukin luokse mieliville satutunnelin, jossa jonottaminen onnistui lämpimässä.

Majoitustoiminta käynnistyy

Kammarin laajennuksen jälkeen Napapiiristä on muodostunut liki vaivihkaa Rovaniemen matkailun varsinainen kasvukeskittymä. Merkittävä virstanpylväs saavutettiin vuonna 2011, kun Napapiirillä jo vuodesta 1969 toimineen Olavi Pokan kiinteistöyhtiö kohotti alueelle ensimmäisen lomamökin. Majoitusliiketoimintaa alkoi pyörittää tytär Inga Jääskön ja hänen miehensä Markon yritys.

Seuraavana vuonna mökkejä nousi lisää, ja sesongille 2013 avattiin jälleen uutta tilaa. Nyt paritaloja on 37 ja vuodepaikkoja 296.

- Vihdoin ja viimein näyttää siltä, että Napapiiristä tulee oikea matkailukeskus. Asiakkaita riittää ja myös viipymää alkaa olla sen verran, että asiakkaille pitää tarjota tekemistäkin, yrittäjä Marko Jääskö sanoo.

Santa's Holiday Villagen mökit on rakennettu hirrestä ja seiniä koristavat maltillisen yksinkertaiset poromaalaukset. Kaikesta henkii halu päästä eroon muovisesta imagosta.

Joulu säihkyy helmenä

Sesongin alussa Rovaniemen matkailu on keskittynyt nimenomaan Napapiirille. Kuluneena viikonloppuna, kun Pajakylässä vietettiin joulunavaustapahtumaa, Jääsköjen lomakylä oli täynnä viimeistä paikkaa myöten. Aasialaisten ja mannereurooppalaisten joukossa oli myös suomalaisia asiakkaita, jotka näyttävät palanneen Napapiirille.

- Ulkomaalaisten asiakkaiden tuoman julkisuuden myötä myös suomalaiset ovat huomanneet, että Rovaniemi ja Joulupukin Pajakylä ovat mainioita talvimatkailukohteita. Kesällähän suomalaisia on aina liikkunut, Jääskö miettii.

Yrittäjä uskoo, että Joulupukin taika kestää tulevaisuudessakin.

- Aina ja ikuisesti. Mitä kiireisempi maailmasta tulee, sitä enemmän ihmiset kaipaavat rauhoittumista, jota joulu tarjoaa.

Kelkkasafareita, poroajelua ja kylpemistä

Lomakylän ohella Napapiirille on syntynyt myös muuta uutta yritystoimintaa. Tänä vuonna Olavi Pokka osti kylän etelälaidasta vanhan Iittalan rakennuksen ja Shop Number One-myymälän kiinteistön, joita remontoidaan parhaillaan muun muassa ohjelmapalvelutoimintaa ja poronnahkatuotteiden myyntiä varten.

Lumilinnaa ja aktiviteettikeskusta aikaisemmin kylän laidalla pyörittänyt Petri Palkinen rakentaa alueelle 20-huoneista lumihotellia, jonka sydämenä toimiva huolto- ja ravintolarakennus odottaa viimeisten listojen lyömistä paikoilleen.

Kylän pohjoispäässä ohjelmapalveluyritys Unique Lapland on ostanut vanhan taidegallerian ja tehnyt siitä safaritalon, jonka terassilla safarilta tulleet lepäävät poreammeessa. Rovaniemen Kehitys ja BRP rakentavat puolestaan entiselle viinitilalle moottorikelkkamuseota, jonne moderneilla ajopeleillä ajelevien turistien toivotaan poikkeavan.

Kaava laajentaa Pajakylää

Myös Rovaniemen kaupunki on tarttunut Pajakylän alueen kehittämiseen. Kaupunki rakentaa kylän laitaan Tähtikujaksi nimettyä tietä, jonka toinen puoli on kaavoitettu ohjelmapalveluiden käyttöön ja toinen järeämpään matkailurakentamiseen. Toiveissa on, että alueelle kohoaisi vielä hotellikin. Samalla Ilkka Länkisen Santapark suunnittelee rakentavansa parin kilometrin päähän etelään majoitusta. Syväsenvaaran rinteille asettuvan kaavan käsittely on vielä kesken.

Rovaniemen matkailun kehitys on ollut julkisuudessa pääasiassa chartereiden, Ounasvaaran rakentamiseen liittyvien kiistojen ja Valionrannan haudattujen projektien vuoksi. Näyttää siltä, että näiden varjossa matkailun kehityksen painopiste - ainakin investointien valossa - Lapin pääkaupungissa on asettumassa sinne, mistä kaikki yli kuusikymmentä vuotta sitten alkoi.

Lue seuraavaksi