1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat julkistettiin

Vuoden 2014 Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on valittu. Vuoden 2014 ehdokkaina ovat muun muassa kuopiolainen Marja-Leena Tiainen ja leppävirtalainen Sinikka Tirkkonen. Savonia-kirjallisuuspalkinnon myöntää vuosittain Kuopion kaupunki.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Vuoden 2014 Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat ja -teokset ovat tänä vuonna Antti Heikkinen teoksella _Pihkatapp_i, Inka Nousiainen teoksella Kirkkaat päivä ja ilta, Asko Sahlberg teoksella Herodes, Marja-Leena Tiainen teoksella Khao Lakin sydämet, Sinikka Tirkkonen runokokoelmalla Pimeän halki, valon halki ja Jouni Tossavainen teoksella Kesäpäivä. Palkinnon myöntää Kuopion kaupunki.

Palkintoraati luki 49 vuonna 2013 ilmestynyttä kaunokirjallista teosta. Palkintoraadin puheenjohtajan Varpu Puskalan mukaan ehdokkaiden valinta oli tänä vuonna helpompaa kuin viime vuonna.

- Kuusi ehdokasta löytyi kivuttomasti, Puskala kertoo.

Kaikilla ehdokkailla yhteys Savoon

Kaikilla Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkailla on oltava yhteys Savoon. Antti Heikkinen tunnetaan kulttuurialan monitoimimiehenä, jonka esikoisteos Pihkatappi on. Nilsiästä kotoisin olevan Heikkisen päätoimi on paikallislehti Pitäjäläisessä. Heikkinen on myös ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi tänä vuonna.

Heikkisen seuraava kirja on jo teon alla. Se tulee käsittelemään muusikko Juicea. Palkintoraadin perusteluissa Heikkinen osoittaa suomalaisen maaseudun olevan vielä voimissaan. Heikkisen sanotaan kirjoittavan savolaisen murteen uusiksi omalla tavallaan. 

Juvalla syntynyt Inka Nousiainen on saanut Savonia-palkinnon vuonna 1997. Nousiainen asuu Helsingissä ja kirjallisten töiden lisäksi hän tekee myös laulujen sanoituksia. Kirkkaat päivä ja ilta kertoo rakkaudesta ja sodasta, paljon käytetyt ainekset synnyttävät kuitenkin raadin mielestä jotain todella mieleenpainuvaa. Sen lisäksi Nousiaisen kieli on häkellyttävän kaunista.

Asko Sahlberg kirjoitti ylioppilaaksi Vesannolla. Nykyään Göteborgissa asuva Sahlberg on voittanut Savonian jo kerran aikaisemmin, vuonna 2003, ja ollut ehdolla Savonia-palkinnon saajaksi kolme kertaa, vuosina 2001, 2002 ja 2005.

Juurettomaksi itseään luonnehtiva Sahlberg löysi itsestään kirjailijan monien vaiheiden jälkeen. Ennen sitä hän työskenteli pitkään media-alalla. Sahlberg on myös Finlandia-palkintoehdokas tänä vuonna. Herodes on Savonia-raadin mielestä vaikuttava historiallinen lukuromaani.

Lasten- ja nuortenkirjoja kirjoittaneen kuopiolaisen Marja-Leena Tiaisen tuotanto on mittava. Nyt ehdolla oleva teos Khao Lakin sydämet on Tiaisen 33. kirjoittama kirja. Marja-Leena Tiainen on ollut Savonia -palkintoehdokas vuonna 2005. Hänet palkittiin Savonialla seuraavana vuonna. Khao Lakin sydämet -kirjaa raati kiittelee koskettavaksi nuoren tytön selviytymistarinaksi.

Leppävirtalainen Sinikka Tirkkonen asuu nykyään Varkaudessa ja on vapaa kirjailija. Muun muassa äidinkielenopettajana työskennellyt Tirkkonen on Savonia-ehdokkaana ensimmäistä kertaa. Pimeän halki, valon halki -runokokoelma kosketti raatia rohkeine matkakuvineen elämästä, kaikkine hulluuksineen ja autuuksineen.

Runoilija ja vapaa kirjailija Jouni Tossavainen on syntynyt Tervossa. Kuopiossa asuva Tossavainen työskenteli Savon Sanomissa vuoteen 2000 saakka. Kesäpäivä-kirjaa lukiessa voi raadin mielestä haistaa ja maistaa savolaisen kesäpäivän 1960-luvulta. Kirja on myös vaikuttava äitikuvaus.

Palkinnon saaja selviää alkuvuodesta

Palkintoraatiin kuuluvat puheenjohtaja, viestintäpäällikkö Varpu Puskalan lisäksi varapuheenjohtaja, opettaja Jaakko Kosunen, lähihoitaja, valmentaja Atik Ismail, toimittaja Seppo Kononen, makunta-asiamies Hannu Koponen, fyysikko Jukka Liukkonen, näyttelijä Auli Poutiainen, filosofian tohtori Matti Vanhanen ja sisätautilääkäri Terttu Vilpponen-Salmela. Raadin sihteerinä toimii Kuopion kaupungin johdon sihteeri Kirsti Hietanen.  

25. Savonia-palkinnonsaaja selviää 2. tammikuuta järjestettävässä avoimessa yleisötilaisuudessa Kuopiossa. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Viime vuonna palkinnon sai Pirjo Hassinen teoksella Popula. Ensimmäinen Savonia-palkinto jaettiin vuonna 1986, jolloin sen pokkasi jo edesmennyt kirjailija Elina Karjalainen teoksella Tärisevä enkeli ja muita juttuja.