1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Riian kauppaturman uhrien määrä nousee edelleen - Syystä monia teorioita

Lisäksi kymmeniä ihmisiä on loukkaantunut ja kymmeniä yhä loukussa raunioissa. Onnettomuuden syytä ei tiedetä.

Ihmiset odottivat tietoja menehtyneistä ja loukkaantuneista turmapaikan läheisyydessä 22. marraskuuta.
Riian kauppaturman onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä. Kuolleista kolme on palomiehiä, jotka tulivat auttamaan onnettomuuden uhreja.

Ainakin 37 ihmistä on kuollut suuren ruokakaupan katon romahdettua Riiassa Latviassa, Latvian poliisista kerrotaan. Kolme kuolleista on palomiehiä, joiden päälle romahti kattoa heidän auttaessaan onnettomuuden uhreja.

Lisäksi ainakin 38 ihmistä on loukkaantunut, ja rakennuksessa on yhä kymmeniä ihmisiä loukussa. Onnettomuuspaikalla on käynnissä mittavat pelastustoimet. Noin 200 poliisia, sotilasta sekä palomiestä etsii raunioihin jääneitä koirien ja nostokurkien avulla.

Onnettomuus tapahtui torstai-iltaina vilkkaimpaan ostosaikaan. Raunioista on saatu pelastettua kolmisenkymmentä ihmistä, mutta useiden pelätään hautautuneen romun sekaan.

Sukulaiset odottavat tietoja

Onnettomuuspaikalle oli kerääntynyt noin 25 ihmistä odottamaan tietoja sukulaisistaan.

- Minulla on täällä vaimo. En tiedä, onko hän elossa vai kuollut, kertoi riikalainen Igor Umanov. Pelastustöitä on on tehty 15 tuntia, ja Umanov uskoo vaimonsa olevan hengissä.

Latvian viranomaisten mukaan loukkaantuneiden tai kuolleiden joukossa ei tiettävästi toistaiseksi ole suomalaisia, kertoo suurlähettiläs Pirkko Hämäläinen Suomen Latvian-suurlähetystöstä Riiasta.

"Traaginen yö"

Syy katon romahtamiseen ei vieläkään ole tiedossa. Viranomaisten mukaan teoriat syystä vaihtelevat rakennuksen suunnitteluvirheestä huonosti tehtyihin rakennustöihin. Ostoskeskuksen katolle oltiin rakentamassa puutarhaa osana alkuperäistä rakennussuunnitelmaa.

Sisäministeri Rihards Kozlovskisin mukaan kyse ei ole ollut luonnononnettomuudesta tai terrori-iskusta.

- Emme pysty vielä sanomaan mitään onnettomuuden syystä, mutta yö on ollut todella traaginen, sanoi Riian pelastustoimen tiedottaja Viktorija Sembele.

Silminnäkijät ovat kertoneet latvialaisissa tiedotusvälineissä kuulleensa räjähdyksen ennen katon romahtamista. Uutistoimisto Letan mukaan katto romahti kahdessa vaiheessa yhteensä 500 neliön alalta. Jälkimmäinen romahdus sattui noin tunti ensimmäisen jälkeen.

Maxima-niminen kauppa sijaitsee Priedaines-kadulla. Ruokakauppa on osa noin 5 000 neliön ostoskeskusta, joka valmistui vuonna 2011. Riian kaupunginjohtaja Nils Usakovs on määrännyt, että kaikki saman rakennusyhtön rakennukset tarkistetaan. Latvialaisen uutistoimisto LETAn mukaan rakennuksen ovat toteuttaneet rakennusyhtiö Re&Re sekä arkkitehtitoimisto Kubs.