1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pienet lukiot kamppailevat näkyvyyden kanssa

Opiskelijamäärät täytyisi saada kasvuun, mutta erikoistuminen on haastavaa. Kouvolassa Elimäen ja Anjalankosken lukiot tekevät parhaansa erottuakseen joukosta.

Kotimaan uutiset
Elimäen lukion piha.
YLE Anna Huittinen

Anjalankosken ja Elimäen lukiot yrittävät vahvistaa vetovoimaisuuttaan. Pienten lukioiden vetovoimaisuuden vahvistaminen oli osa Kouvolan kaupunginvaltuuston lukioverkkopäätöstä viime kesänä. Kaupunki on käynyt keskusteluja koulujen kanssa, mutta mitään konkreettista ei olla yhdessä saatu aikaan, kertoo Kouvolan palvelupäällikkö Timo Tiainen. Vetovoiman lisääminen onkin pitkälti koulujen omilla harteilla.

- Pienten lukioiden mahdollisuudet erikoistua ovat heikot. En usko, että yksittäisillä kursseilla onnistutaan lisäämään koulun kiinnostavuutta, Tiainen sanoo.

Pienten lukioiden mahdollisuudet erikoistua ovat heikot.

Timo Tiainen

Molemmat koulut kuitenkin yrittävät. Sekä Anjalankosken että Elimäen lukio ovat perustaneet työryhmät oppilaitostensa markkinointia varten. Anjalankosken lukio jalkautuu yläkouluihin joulu-tammikuussa. Henkilökunta ja opiskelijat esittelevät omasta näkökulmastaan, miksi Anjalankosken lukioon kannattaa lähteä opiskelemaan.

Elimäen lukio on puolestaan kutsunut paikallisen yläkoulun yhdeksäsluokkalaiset tutustumiskäynnille. Lisäksi lukiolla on avoimet ovet ensi vuoden puolella. Pro Elimäen lukio -yhdistys pyrkii parantamaan lukion näkyvyyttä muun muassa tekemällä lukioliitettä Elimäen Sanomiin.

Valtteina iPadit ja yhteistyö muiden koulujen kanssa

Elimäen lukio pyrkii erottumaan muista käyttämällä oppitunneillaan verkkoviestimiä. Esimerkiksi iPad-laitteilla voi vastata opettajan kysymyksiin, kirjoittaa ja palauttaa kirjoitelman. Opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus käyttää sähköisiä oppikirjoja. Lukio on myös mukana valtakunnallisessa mobiiliohjauksen kehittämishankkeessa.

- Etsimme uusia tapoja opiskella. Tämä valmistaa samalla sähköiseen ylioppilastutkintoon, joka tulee vuonna 2016, kertoo Elimäen lukion vt. rehtori Sanna Liljeqvist.

Liljeqvist muistuttaa, että pieni opiskelijamäärä on vahvuus, sillä se tekee oppilaan ohjaamisesta tehokkaampaa.

Etsimme uusia tapoja opiskella.

Sanna Liljeqvist

Anjalankosken lukio pyrkii erikoistumaan luomalla kontakteja muihin oppilaitoksiin. Se on tarjonnut opiskelijoilleen muun muassa ratsastuskurssin ja bioenergiaprojektin yhteistyössä Kouvolan seudun ammattiopiston kanssa. Yhteistyötä tehdään myös metsäteollisuuden alalla Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa.

Kouvolan kaupungin palveluverkko ja sen mukana myös lukioverkko on tulossa uudelleen käsittelyyn keväällä. Anjalankosken ja Elimäen lukiot ovat molemmat olleet aiemmin lakkautusuhan alla, mutta koulut ovat niistä toistaiseksi selvinneet.

Koulut tekevät parhaansa, jotta opiskelijamäärät saataisiin nousuun. Elimäen lukiossa aloitti syksyllä vähemmän opiskelijoita kuin vuosi sitten. Liljeqvistin mukaan lakkautusuhka vaikutti hakuinnokkuuteen. Anjalankosken lukio onnistui sen sijaan nostamaan aloittavien määrää 17:stä 25:een.

- Jos pääsemme vielä 25:n yli, niin suuntaus on oikea, tuumaa Anjalankosken lukion rehtori Juha Malinen.