1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

HPV-rokote epäilyttää pohjalaistyttöjä

Toistaiseksi vain puolet Vaasan ja Seinäjoen yhdeksännen luokan tytöistä on halunnut ottaa uuden papilloomavirusrokotteen eli HPV:n. Rokotukset aloitettiin molemmissa kaupungeissa tällä viikolla. Rokote on uusi tulokas Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa. THL:n mukaan rokote antaisi hyvän suojan kohdunkaulan syöpää vastaan.

Kaksi HPV-rokotuspiikkiä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Tyttöjen papilloomavirusrokote on otettu Pohjanmaalla vastaan melko nihkeästi. Tähän mennessä puolet Vaasan ja Seinäjoen yhdeksäsluokkalaisista on kieltäytynyt uudesta rokotteesta.

Uusi papilloomavirus- eli HPV-rokote suojaa kohdunkaulan syövältä. Rokote on tästä syksystä alkaen otettu Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan.

Rokotuksen saavat halutessaan kaikki tytöt kuudennesta yhdeksänteen luokkaan saakka. Koska suojan saamiseksi tarvitaan kolme pistosta, rokotukset on aloitettu yhdeksäsluokkalaisista. Näin he ehtivät saada sarjan valmiiksi ennen kuin lopettavat yläkoulunsa.

Vaasassa rokotusta on ehditty tarjota jo viidelle yläkoululle ja kaikkiaan 220 oppilaalle. Yhteensä 120 oppilasta eli tasan puolet otti pistoksen. Ensi viikolla vuorossa on enää Merenkurkun koulu.

Seinäjoella luvut ovat täysin identtiset. Kolmesta yläkoulusta eli lyseosta, yhteiskoulusta ja Peräseinäjoelta rokotettuja on kertynyt 120. Nurmon ja Ylistaron rokotukset alkavat ensi viikolla.

Rokotteisiin ei enää luoteta

Osastonhoitaja Lenita Kangas Seinäjoen koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta arvelee, että taannoiset rokotekohut ovat osasyynä nihkeyteen.

– Luulen, että tässä ovat taustalla sikainfluenssarokotteen aiheuttamat narkolepsiatapaukset. Se on se suurin syy, mikä on saanut ihmiset epäilemään. Vaikka tässä on kyse täysin eri rokotteesta ja tämä on hyvin turvallinen ja maailmalla laajalti käytössä.

Ylihoitaja Anne Pohjola Vaasan terveyskeskuksen avoterveydenhuollosta sanoo, että todennäköisesti osa oppilaista tulee myös hakemaan rokotteen myöhemmin. Tällaista on jo ollut nähtävissä ainakin Seinäjoella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan HPV-rokotteella voidaan estää neljä viidestä kohdunkaulan syövästä tai sen esiasteista.

Oma tai vanhempien lupa

Rokotusta varten tarvitaan vanhempien mielipide tai lupa. Mikäli toiveet menevät ristiin, THL ohjeistaa kuuntelemaan jo 12-vuotiaan mielipidettä.

Yhdeksännen luokan oppilaat ovat 15-vuotiaita, joten terveydenhuollon ammattilaisilla on jo hyvä syy uskoa tytön omaankin harkintaan.

Vaasassa ylihoitaja Anne Pohjola toteaa, että rokotekattavuus on jo nyt tyydyttävä.

– Mutta voisi olla korkeampi, hän toivoo.

Seinäjoellakin toivotaan, että luvut kohentuisivat vielä.

– Toivoisin, että se olisi korkeampi, totta kai. Vanhemmat antavat tähän luvan ja mielipiteen. Mutta toivoisin kyllä, että rokotuskattavuus ja -halukkuus olisi korkeampi, sanoo osastonhoitaja Lenita Kangas.

Ensi vuoden puolella HPV-rokotetta tarjotaan yhdeksättä luokkaa nuoremmille ikäluokille. Jatkossa rokotusikään tulevat aina kuudennen luokan tytöt.