Onnettomuustutkintakeskus: "Kyseessä todella vakava onnettomuus"

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen ei vielä uskalla spekuloida Maxima-kaupan turman syytä. Valosen mukaan rakennusten sortumat ovat muodostuneet 2000-luvulla ongelmaksi myös Suomessa.

Kotimaa

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen pitää Latvian kauppaturmaa todella vakavana.

- Tämänkaltaiset onnettomuudet ovat aina vakavia, kun sortuma tapahtuu paikassa, jossa on paljon ihmisiä paikalla. Myös pelastustoimet ovat vaikeat, sillä uusia sortumia voi tapahtua, hän sanoo.

Valonen ei kuitenkaan halua vielä spekuloida onnettomuuden syitä tarkemmin.

- Ensin täytyy tietää mitä siellä on tapahtunut. Onko esimerkiksi ennen katon sortumista sattunut räjähdys. Siitähän ei vielä ole varmistettu, Valonen sanoo.

Suomessa yleensä katolla lumikuorma

Rakennusten sortumat ovat Kai Valosen mukaan muodostuneet ongelmaksi myös 2000-luvun Suomessa. Tyypillisesti rakennuksen katto on pettänyt lumikuorman painosta. Virheet on tällöin tehty jo rakennusaikana.

Suomessa romahtaneet rakennukset ovat tyypillisesti olleet Latvian kauppakeskusta vanhempia. Kauppakeskuksen yhteydessä sijaitseva Maxima-kauppa oli rakennettu vuonna 2011.

- Poikkeus oli Messuhallin katto, joka romahti Jyväskylässä vuonna 2003. Halli oli otettu käyttöön vain pari viikkoa aikaisemmin, Valonen sanoo.

Kai Valosen mukaan seurauksiltaan vakavin tapaus oli viime talvinen Laukaan maneesirakennuksen sortuminen, jossa kuoli yksi.

- Yleensä ollaan selvitty tuurilla, Valonen sanoo.