1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kotimaisella juustoleivällä voi korvata mozzarellan ruoanlaitossa

Perinteisesti lakkahillon ja kermavaahdon kanssa nautittu herkku sopii käytettäväksi myös moneen ruokaan. Salaattien lisukkeena juustoleipä on jo monelle tuttu, mutta rohkein voi kokeilla juustoleipää vaikka pizzan päällä mozzarellan tilalla.

Kuva: Vaalan Juustola

Juustoleivän teko on ollut Suomessa perinteinen maaseudun tapa. Juustoleipä on suurta herkkua, joka kuuluu myös jokaiseen juhlapöydän kattaukseen. Vahva asema ja arvostus juontaa juurensa menneeseen, jolloin juustoleipä oli todella kallista tehdä.

– Yhden juustokilon tekemiseen kotona meni varmaan noin 7 – 8 litraa lehmänmaitoa. Se oli uhraus talossa ja kallis paukku laittaa pieneltä tilalta sankollinen maitoa juustoleipään. Tokihan sitä tehtiin ternimaidosta, jota ei oikein voinut käyttää muuhun kuin juustoleipään ja uunijuustoon, ehkä pannukakun tekoon.

– Juustoleipä on ollut arvokas herkku. Sillä tavalla on ehkä haluttu myös kunnioittaa vierasta tarjoamalla parasta, mitä talo tekee, arvelee Vaalan Juustolasta toimitusjohtaja Pirkko Suhonen.

Tänä päivänä juustoleipää on jokaisen saatavilla kaupan tiskiltä. Juustoleipä on kuitenkin hyvin perinteinen tuote, jonka käyttäjäkunta on Suhosen mukaan vähän iäkkäämpää.

– Oma kokemukseni kuitenkin on, että myös nuoriso on löytämässä juustoleivän. Uskon, että uusia ideoita antamalla juustoleivällä riittää tulevaisuutta.

Perinteisiin kaivataan vaihtelua

Suhonen arvelee, että vanhin tapa käyttää juustoleipää on murustella se kahvin sekaan. Pääkaupunkiseudulla juustoleipää käytetään Suhosen mukaan enemmänkin jälkiruokana hillon kanssa kuin kahvileipänä.

– Luulen, että juustoleivän käytön suhteen ollaan vielä aika perinteisiä. Rohkeita kokeiluja ei juuri muuten tehdä kuin ehkä yksityistalouksissa nuoremmat tekevät. Toivon, että sitä mietittäisi hieman laajemmin ja käytettäisi juustoleipää innovatiivisemmin.

Kuva: Vaalan Juustola

Vaalan Juustolassa on kehitetty juustoleivälle uusia reseptejä ja käyttötapoja perinteisten rinnalle. Suhosen mukaan uusilla käyttötavoilla yritetään muun muassa houkutella nuoria entistä enemmän juustoleivän pariin.

– Lisäksi juustoleivän käyttöyhteyttä halutaan laajentaa, ettei se olisi pelkästään kahvipöytätuote. Toisaalta juustoleivälle jälkiruokatuotteena kera lakkahillon ja kuohukerman kaivataan vaihtelua.

Ulkomaita juustoleipä tuskin valloittaa

Juustoleipä sopii esimerkiksi erilaisiin piiraisiin, salaatteihin ja vaikka liharuokien lisukkeeksi. Varsin neutraali juustoleipä muistuttaa Suhosen mukaan maultaan hyvin paljon esimerkiksi italialaista mozzarellajuustoa.

– Uusia käyttövinkkejä juustoleivälle voi miettiä vaikka siten, että miten mozzarellaa käytetään, niin sieltähän se löytyy. Periaatteessa kysymys on samantyyppisestä valmistusprosessista ja raaka-aineesta. Juustoleipä vain saa ne pilkut pintaansa avotulella kypsennettäessä, mutta mozzarella on vain sitä juustomassaa.

Juustoleivälle jälkiruokatuotteena kera lakkahillon ja kuohukerman kaivataan vaihtelua.

Pirkko Suhonen

Juustoleipä on kypsentämätön tuoretuote. Lämmittäessä siitä tulee hieman venyvää ja se alkaa tavallaan kypsyä, kertoo Suhonen.

– Samalla tavalla kuin mozzarella, kun sen laittaa pizzan päälle, se alkaa venymään. Kukapa estääkin laittamasta juustoleipälohkareita vaikka pizzan päälle, Suhonen naurahtaa.

Suhonen ei kuitenkaan jaksa uskoa, että juustoleipä valloittaisi ulkomaanmarkkinoita ja juustoleipää innostuttaisi käyttämään ulkomailla mozzarellan tilalla.

–  Venäjällä ja varsinkin lähialueilla juustoleipä on herättänyt jonkin verran kiinnostusta. Myös Pohjois-Ruotsiin juustoleipää menee jonkin verran. Tiedän, että myös amerikansuomalaiset tekevät itse kotona juustoleipää, kun he kaipaavat kotimaisia makuja. Mutta noin EU-alueella laajempaan kansainväliseen markkinaan en kuitenkaan ihan heti jaksa uskoa, Suhonen toteaa.