Hyppää sisältöön

Putkiremonttiin tuntuvat säästöt uudella urakkamallilla

Putkiremontteihin kehitellään jatkuvasti huokeampia tapoja. Viimeisin uutuus on projektiurakkamalli, jossa taloyhtiö ja urakoitsija puolittavat riskit.

Kouvolalaisessa taloyhtiössä tehdään putkiremonttia. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Putkiremontti on monille kirosana. Pientä valoa putken päässä on nähtävissä, sillä uudella projektiurakkamallilla on saavutettu mittavia säästöjä. Malli on tuttu uudisrakentamisesta, mutta korjauskohteissa sitä ei ole juurikaan käytetty.

- Se tarkoittaa sitä, että urakat ja tilaajan väliset riskit jaetaan. Yleensä se on puolet ja puolet. Jos urakka alittuu niin hyöty jaetaan molemmin puolin, mutta jos ylittyy niin urakoitsija ottaa siitä tietysti vastuun 50 prosenttisesti, rakennusinsinööri Juhani Siikala valottaa uutta mallia.

Perinteisessä urakassa remontin tekijä on lisännyt mahdolliset yllätyskustannukset hintaan.

Putkiremonttien luvattu maa

Suomessa tehdään vuosittain 30 000 putkiremonttia. Pääkaupunkiseutu on putkimiesten paratiisi, sillä1960-70-luvuilla rakennetut  suurlähiöt kaipaavat pikaisesti uusi röörejä.

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan putkiremppojen kustannushaarukka vaihtelee 70-1700 euroa neliöltä. Hintaan vaikuttaa suuresti tehdyn työn määrä.

- Tilaajat haluaa erilaisia asioita. Siellä ei tehdä pelkästään putkien uusimisia vaan myös kylpyhuoneiden korjaamisia, puhumattakaan sähköistä ja telejärjestelmistä, Siikala sanoo.

Riskien puolittaminen säästi selvää rahaa

Helsingin Munkkiniemessä ollaan tyytyväsiä uuteen projektiurakkamalliin. Asunto-osakeyhtiö Perustie 36-40 valittiin  vuoden putkiremonttikohteeksi. Kilpailun järjestivät yhteistyössä Kiinteistöliitto, Kiinteistölehti sekä Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallitusasiantuntijat ry. Titteli tuli kun asunto-osakeyhtiö säästi putkiremontissa uudella urakkamallilla peräti 14 prosenttia kun loppusummaa verrattiin halvimpaan kokonaisurakkatarjoukseen.

- Tämä edellyttää hallitukselta osaamista ja sitä, että tietää mistä on kysymys. Mutta samaa se vaatii myös urakoitsijalta, koska hekin ottavat riskejä tässä, Siikala korostaa.

Siikala penääkin lisää uusia tapoja toteuttaa putkiremontteja. Seuraavat innovaatiot ovat hänen mukaansa tulossa Ruotsista ja Saksasta, jossa asiaan on paneuduttu hartaudella.

_Korjaus: Kilpailun järjestivät yhteistyössä Kiinteistöliitto, Kiinteistölehti sekä Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallitusasiantuntijat ry. _

.
.