Tirkistelijät ja taistelijat huomioitu paidan napituksessa

Miesten ja naisten paidat ovat iät ja ajat napitettu eri puolille. Miehillä napit ovat vasemmalla puolella, jotta oikealla kädellä saa vedettyä tikarin tai pyssyn nopeasti paidan tai takin alta. Naisilla taas napit on aikoinaan ommeltu paidan oikealle puolelle häveliäisyyssyistä.

Kotimaa
Käsi laitettu paidasta sisään.
Yle / Karri Laihonen

Napituksen historia on kaukaista perua. Miehillä paidat napitettiin aikoinaan vasemalle puolelle, jotta oikealla kädellä sai nopeasti vedettyä aseen paidan alta. Vasenkätisiä ei räätälöinnissä ei huomioitu.

- Se, että halkio aukeaa oikealle puolelle, johtuu siitä, että miekkaa kannettiin vasemmalla puolella. Samoin, jos povarissa oli tikari, niin sen sai nopeasti kiskaistua esiin, kertoo vaatevalmistaja Reiman viestinäpäällikkö Riikka-Marja Paakkunainen.

Nykyvaatetuksessa nappien vaihtoehdoksi on tullut vetoketju. Myös vetoketjullisissa paidoissa ja takeissa näkyy vanhat perinteet.

- Vetoketju ommellaan kiinni molempien puolien reunoihin, mutta jos siihen päälle laitetaan tuulilista suojamaan halkiota, niin siinä on edelleen sama kuvio, eli miesten vaatteissa vasen puoli tulee päälle ja naislle vastaavasti oikea puoli.

Oikeakätisten hegemonia vallitsee edelleen

Naisilla paidan napit ovat taas oikealla puolella tirkistelyn halun hillitsemiseksi. Ennen vanhaan kirkossa naiset istuivat vasemmalla ja miehet oikealla puolella, joten naisten napituksen piti kallistua vasemmalle, ettei napituksen välistä pilkottanut mitään sopimatonta miesten puolelle.

Paakkunaisen mukaan vaatteiden napituksessa hallitsee edelleen oikeakätisen hegemonia ja miesten napit ommellaan edelleen vasemmalle puolelle.

- Yhä useammin myös naisten paitoja napitetaan unisex-mallisiksi, eli napit ovat vasemmalla puolella niin kuin miehilläkin.