Kennedyn kuoleman tiesi Suomessa ensimmäisenä Yleisradion siivooja

Yleisradion uutisankkuri Heikki Kahila oli valmistautumassa uutislähetykseen marraskuun 22. vuonna 1963, kun Dallasissa ammuttiin. Koska lähetyksen alkaessa kaikki toimittajat olivat jo lähteneet, jäi siivooja Laura päivystämään uutisprintteriä. Laura ei kuitenkaan osannut englantia, eikä ymmärtänyt mitä printeissä luki, muistelee Heikki Kahila.

JFK:n kuolemasta 50 vuotta
Heikki Kahila
Presidentti John F. Kennedyn murha oli uutistoimittaja Heikki Kahilan pitkän uran mieleenpainuvin uutinen.

Presidentti John F. Kennedyn murha oli uutistoimittaja Heikki Kahilan pitkän uran mieleenpainuvin uutinen.

Kahila muistelee, että kun tieto Kennedyn kuolemasta saapui uutisstudioon kesken illan lähetystä, kaikki ympärillä itkivät.

Nyt 50 vuotta myöhemmin Kahila sanoo, että Kennedyn kuoleman keskeisiä henkilöitä Yleisradiossa olivat siivoja Laura ja filmileikkaaja Sepi. Molemmat olivat vielä talossa, kun Dallasissa alkoi tapahtua.

Laura päivysti uutistoimistojen printtejä ja Sepi osasi sen verran englantia, että pystyi kertomaan uutisstudioon Kennedyn kuolemasta.

Alkuperäistä marraskuun 22. uutislähetystä ei ole arkistossa, koska filmitekniikan aikakaudella uutislähetyksiä ei vielä taltioitu.

Videossa Heikki Kahila muistelee, kuinka televisiosta tuli suru-uutisen jälkeen hupailuohjelmaa ja radiosta viihdemusiikkia, koska kesti aikansa ennen kuin jostakin löydettiin päälliköitä, jotka uskalsivat katkaista lähetykset.