Bin Ladenin paljastanutta pakistanilaislääkäriä vastaan murhasyyte

Shakil Afridin tuomio valtionpetoksesta kumottiin loppukesästä teknisistä syistä. Asia on määrä kuitenkin käsitellä uudelleen, ja nyt häntä syytetään myös potilaan murhasta.

Ulkomaat

Pakistanilaista lääkäriä, joka auttoi Yhdysvallat al-Qaida-verkoston johtajan Osama bin Ladenin jäljille, uhkaa murhasyyte.

Valtionpetoksesta syytetty Shakil Afridi tuomittiin viime vuonna 33 vuodeksi vankeuteen. Tuomio kumottiin elokuussa ja asia määrättiin uuteen käsittelyyn, koska oikeudenkäynnissä katsottiin tapahtuneen teknisiä virheitä.

Perjantaina ilmoitettiin, että Afridia vastaan nostetaan murhasyyte potilaan kuolemasta kahdeksan vuotta sitten. Vainajan äidin mukaan Afridi leikkasi hänen poikansa, vaikka ei ole kirurgi.

Yhdysvaltain ja Pakistanin suhteet ovat kireät, koska bin Ladenin tappaessaan Yhdysvallat hyökkäsi Pakistanin maaperällä etukäteen kertomatta. Välejä hiertävät myös Yhdysvaltain miehittämättömien lennokkien iskut Afganistanista Pakistanin puolelle. Afridin oikeudenkäynnit kiristävät suhteita entisestään.

Afridi haarukoi rokoteohjelman varjolla bin Ladenin perheen DNA-näytteitä varmistaakseen Yhdysvaltain tiedustelupalvelulle, että islamistijohtaja piileskeli Pakistanissa. Yhdysvaltain erikoisjoukot hyökkäsivät piilopaikkaan keväällä 2011.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset