1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukrainan pääministerille buuattiin parlamentissa - Putin syyttää EU:ta kiristyksestä

Ukrainan hallitus ilmoitti torstaina jäädyttävänsä EU:n kanssa käydyt neuvottelut vapaakauppa- ja yhteistyösopimuksesta. Oppositiojohtajan mukaan hallituksen päätös on valtionpetos.

Ulkomaat
Mykola Azarov parlamentin kokouksessa
Ukrainan pääministeri Mykola Azarov keskellä oikealla 22. marraskuuta 2013.Sergey Dolzhenko / EPA

Opposition edustajat buuasivat Ukrainan pääministerille Mykola Azaroville maan parlamentissa perjantaina. Ukrainan hallitus ilmoitti päivää aiemmin jäädyttävänsä EU:n kanssa käydyt neuvottelut vapaakauppa- ja yhteistyösopimuksesta ja päätti kääntyä kauppaneuvotteluissa sen sijaan Venäjän suuntaan.

Pääministerin mukaan Ukrainalla ei ole varaa menettää Venäjän kanssa käytävää kauppaa. Hän sanoi, ettei EU:lla ollut tähän ongelmaan ratkaisua.

– Mitkä olisivat korvaukset valtavista menetyksistä, jotka johtuisivat tulliliiton menettämisestä (Venäjän kanssa)? Valitettavasti emme saaneet tähän kysymykseen realistista vastausta, Azarov sanoi.

Azarovin mukaan päätös olla tekemättä sopimusta EU:n kanssa johtui puhtaasti taloudellisista syistä ja oli "taktinen". Azarov sanoi parlamentille, että päätös ei vaikuta laajemmin maan kehityssuunnitelmiin.

Oppositiojohtaja Arseniy Yatsenyukin mukaan hallituksen päätös oli valtionpetos. Hän syytti maan presidenttiä Viktor Janukovitshia maan myymisestä Venäjälle ja oman uudelleenvalintansa varmistamisesta vuoden 2015 presidentinvaaleissa.

– Tulemme taistelemaan antiukrainalaista, antieurooppalaista hallitusta vastaan, Yatsenyuk vannoi.

EU on ilmaissut pettymyksensä Ukrainan päätökseen. Venäjän presidentti Vladimir Putin taas syyttää EU:ta kiristyksestä ja Ukrainan painostamisesta sopimusasiassa. Sopimus olisi merkinnyt Ukrainan suuntautumista länteen. Se olisi ärsyttänyt Venäjää, joka haluaa Ukrainan omaan Euraasialaiseen tulliliittoonsa.

Vankilassa oleva ukrainalainen oppositiojohtaja, entinen pääministeri Julia Tymoshenko kehotti perjantaina ihmisiä lähtemään kaduille protestoimaan Ukrainan hallituksen päätöstä vastaan. Torstaina Ukrainan parlamentti hylkäsi lakiesityksen, joka olisi mahdollistanut oppositiojohtaja Julia Tymoshenkon vapauttamisen ja pääsyn sairaalahoitoon Saksaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi