1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Haaveilu hirvimetsällä poiki kokoillan baletin - video

Hirvenmetsästysbaletti rikkoo mielikuvia perinteisestä baletista. Äijäenergiaa pursuva balettiteos on saanut inspiraationsa suomalaisesta metsästysperinteestä.

Kuva: Jouko Ronkainen

IdeaHirvenmetsästysbalettiin (siirryt toiseen palveluun)syntyi Joni Pekkalan omista hirvenmetsästyskokemuksista kun Pekkala teki kylmissään balettiliikkeitä passissa. Tuntien hiljaisuus hirvijahdissa sai miehen mielikuvituksen liikkeelle.

– Haaveilin, että olisi siistiä kun hakkuuaukiolta pölähtäiskin mimmejä tutut päällä, eikä mitään hirviä.

Idea sai joutsenen siivet työryhmän keskuudessa ja lopputuloksena oli kokoillan Hirvenmetsästysbaletti. Balettitanssin lisäksi työryhmässä on myös paljon produktiossa tarvittua ammattiosaamista. Muun muassa pukusuunnittelija Heidi Valjus-Lindeman on suunnitellut asuja ja kampaamoalalla työskentelevän Joni Pekkalan vastuulla ovat hiukset ja maskeeraus, kertoo teoksen koordinaattori ja tanssija Johanna Aromaa.

– Melkein vuosi on paiskittu töitä. Harrastuksesta on kyse ja hauskaa pyritään pitämään, mutta sen verran vakavasti tähän suhtaudumme, että olemme pyrkineet ammattimaiseen produktioon.

Kehittävä harrastus

Haaveilin, että olisi siistiä kun hakkuuaukiolta pölähtäiskin mimmejä tutut päällä.

Joni Pekkala

Korvenkylän nuoriseuran äijäbaletista balettitanssin aloittanut Pekkala kertoo, että heidän toiminta on herättänyt positiivista huomiota ja joka vuosi mukaan on tullut uusia rohkeita miehiä. Lähes kaikki reilut neljä vuotta sitten aloittaneista äijäbaletin harrastajista on yhä ryhmässä mukana.

Tilanne on monien muiden kaupunkien balettitilanteeseen verrattuna hyvä, sillä miehistä on aina baletissa pula. Joni Pekkala myöntää, että vajaan viiden vuoden balettiharrastus on kehittänyt miestä tanssijana.

– Nyt kun ponnistus menee jo oikeaan aikaan, niin kyllä me heitä pystytään jo nätisti nostamaan. Balettiin tarvitaan sekä miehiä, että naisia. Meillä on ikähaitari aika laaja, joten ei meistä valitettavasti tähtibalettitanssijoita enää kuitenkaan tule.

Johanna Aromaa on vilpittömästi toista mieltä. Miesten mukana olo balettiryhmässä on tuonut Aromaan mukaan harrastukseen kokonaan uuden ulottuvuuden.

– Kyllä nuo äijät ovat meille niitä tähtitanssijoita. Tämähän on nimenomaan yhteispeliä kun pareittain tanssitaan. 

Balettiharrastus on myös hyvä kehon hallinnan ja liikunnan kannalta. Ihmiset voivat olla aikuisbaletissa eri syistä, Aromaa kertoo.

– Joku haluaa kunnon kohotusta, toinen lisää venyvyyttä ja toinen haluaa toteuttaa luovaa puoltaan. Se ei ole pelkkää hikijumppaa. Aikuisbaletti ujostuttaa monia naisiakin. Haluaisin myös rohkaista, että tämä sopii kaikille naisille. Aikuisbaletti ei vaadi tiettyä sukupuolta, ei tarvitse olla tietyn ikäinen, näköinen, tietyn mallinen, vaan baletti sopii kaikille.

Hirvibaletilla on kysyntää

Hirvibaletti on herättänyt kiinnostusta myös Suomen rajojen ulkopuolella. Työryhmällä on tarkoituksena kiertää esityksen kanssa Oulun seudulla, mutta myös kansainvälisiltä tanssifestivaaleilta on kyselty ryhmän esiintymismahdollisuuksista.

– Mitään ei ole lyöty vielä lukkoon, mutta neuvotteluja on käyty Venäjälle ja Norjaan, Johanna Aromaa valottaa.

Ammattilais- ja harrastajavoimin toteutettu baletti on osa Uuden Oulun juhlavuotta.

H.I.R.V.I.-työryhmän tanssijat ovat Oulun esittävän taiteen koulu Lenninsiiven aikuisbaletin harrastajia. Hirvenmetsästysbalettiin ohjauksen ja koreografian on tehnyt Alexandra Rustamova.