1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vuohijärven kirkko halutaan muuttaa kulttuuripyhätöksi

Taidekeskus Salmela aikoo ostaa käytöstä poistetun kirkon Kouvolan Valkealasta. Tarkoituksena on muuttaa kirkkosali konserttikäyttöön sekä keskittää taidekeskuksen hallintoa Vuohijärvelle. Kauppa vaatii vielä yhteisen kirkkovaltuuston hyväksynnän.

Kulttuuri
Vuohijärven kirkko Kouvolan Valkealassa.
Mika Moksu / Yle

Kaiken takana on nainen. Niin myös ajatuksessa muuttaa käytöstä poistettu kirkko kulttuurikeskukseksi. Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalan vaimo huomasi lehdestä kirkon olevan myynnissä. Nyt Hoikkalan edustama Taidekeskus Salmela on jättänyt rakennuksesta ostotarjouksen.

- Rakennus on minulle tuttu, sillä asun aivan lähistöllä. Olen niin sanotusti kylän miehiä. Vaimo sai idean, että Salmelan toimiston voisi siirtää tänne, koska kirkossa on niin upeat tilat, Hoikkala kertoo.

Ja nyt mies on innoissaan. 40 000 euron tarjous on hyväksytty Kouvolan seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkoneuvostossa. Seuraavaksi asia siirtyy yhteisen kirkkovaltuuston käsittelyyn. Päätöstä odotetaan ennen joulukuun puolta väliä.

- Olen todella innoissani. Rakennus on valtavan kaunis. Valitettavasti se on päässyt huonoon kuntoon, mutta se ei pelota, sillä onhan Salmelan miljöökin kunnostettu alusta loppuun, Hoikkala painottaa.

Mittava remontti edessä

Korjattavaa toden totta riittää. Siipiosa, johon toimistotiloja on kaavailtu, on kärsinyt niin pahoista kosteusvaurioista, että raknnuksen purkamistakin on suunniteltu. Hoikkala aikoo kuitenkin remontoida tilat. Niihin sijoittuu Salmelan hallinto ja muutama työntekijä. Kirkkosali saisi uuden elämän konserttikäytössä ja voitaisiinpa tiloissa pitää pienimuotoisia taidenäyttelyitäkin.

Sitä ennen on kuitenkin heilutettava vasaraa urakalla. Seurakunta on tehnyt rakennuksille kuntokartoituksen ja esimerkiksi pelkän lämmitysjärjestelmän vaihto maksaisi 80 000 euroa. Kaikkineen summa kohoaa huomattavasti suuremmaksi. Ja se kannattaa, uskoo Hoikkala.

- Konsertit ja pienet näyttelyt sähköistävät koko Vuohijärven taajaman, hän uumoilee.

Hengenravintoa tarjolla edelleen

Kouvolan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Tuula Rikala suhtautuu hankkeeseen myönteisesti. Hän ei usko, että kaupan solmimiselle olisi mitään esteitä. Hän kuitenkin muistuttaa, että kirkot ovat rakennuksia, jotka herättävät ihmisissä voimakkaitakin tunteita.

Ostajaehdokas Hoikkala tunnustaa saman asian. Hän vakuuttaa, että kulttuuripyhätöksi muuttuessaan kirkko ei vieraannu kansasta, vaan alkuperäisen ajatuksen mukaisesti ovet ovat avoinna ja kynnys matalalla. Rakennuksen arvokas historia pyritään säilyttämään.

- Suunnitelmamme on saanut positiivisen vastaanoton. Korkeakulttuuri ja taidetoiminta ovat hyvin hengellistä toimintaa. En keksi, mikä muu toiminta tiloihin paremmin sopisi, pohtii Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala.

Mikäli kauppa saa yhteisen kirkkovaltuuston hyväksynnän, kauppa voidaan solmia keväällä. Remonttiin on arvioitu kuluvan aikaa noin vuosi, jonka jälkeen kulttuuri voi vapaasti rantautua Vuohijärvelle.