1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arhinmäki: Venäläisen kulttuurin tuki edistää suomalaisten ja venäläisten yhteyttä

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) ehdotti venäläistä kulttuuria Suomessa kehittävän Cultura-säätiön tilaisuudessa, että kaikki lapset voisivat perehtyä venäläisiin aakkosiin koulussa.

kulttuuri
Paavo Arhinmäki
Paavo ArhinmäkiYle

Suomen valtio on panostanut Cultura-säätiön toimintaan 10 miljoonaa euroa. Säätiön tärkein tehtävä on tukea ja kehittää venäjän kieltä ja venäläistä kulttuuria Suomessa.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan venäjän kielen ja kulttuurin tukeminen Suomessa on tärkeää, koska se auttaa eri kansanryhmiä ymmärtämään toisiaan paremmin.

- Venäjänkielinen joukko tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Mitä parempi yhteys suomenkielisellä ja venäjänkielisillä on, sitä parempi se on molemmille, painotti Arhinmäki (vas.) Yle Novostin haastattelussa.

Säätiö aloitti toimintansa kesällä. Tuloksiakin on ehtinyt tulla. Helsinkiin on avattu kohtaamispaikka Kasi, pieni klubi, jonka venäjänkieliset ovat vastaanottaneet myönteisesti.

- Meillä on todella hyvä ohjelma, kirjallisuus- ja musiikki-iltoja sekä erikoiskerhoja perheen pienimmille, kertoi Cultura-säätiön johtaja Anna-Maria Liukko.

Cultura-säätiön tilaisuudessa puhuttiin monikulttuurisuuden roolista nyky-yhteiskunnassa. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki ehdotti puheessaan, että kouluissa voitaisiin opettaa venäläisiä aakkosia eli kyrilliikkaa.

- Se olisi aika hyvä yleissivistys, jos kaikki lapset osaisivat ainakin kyrillisten aakkosten alkeet. Paljon Venäjällä käyneenä olen huomannut, että tämän pienen taidon osaaminen auttaisi jo huomattavasti.

Tämä kysymys on toki opetusohjelmien laatijoiden vastuulla. Ministeri kuitenkin toivoo, että hänen ehdotuksensa otetaan huomioon.

- Olen tämän ajatuksen nostanut aikaisemminkin ja toivon, että tähän myös tartutaan.

Jos ministeri haluaa tosissaan oppia venäläiset aakkoset, auttajia löytyy helposti.

- Tämä on tärkeä idea. Luulen, että meidän Cultura-säätiön pitää lähettää ministerille aakkoset, jotta hän voisi keskittyä opiskeluun, sanoi Cultura-säätiön johtaja Anna-Maria Liukko.

Lue seuraavaksi