1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salakuljetettu tavara sai lailliset omistajat

Huutokaupassa voi törmätä tavaraan, jota ei kaupasta saa tai tehdä hankinnan hyvään hintaan. Nuijamaan tullissa järjestettiin perjantaina huutokauppa valtiolle tuomitusta tai muuten tullin haaviin jääneestä tavarasta. Joukosta löytyi niitä erikoisuuksiakin.

Kotimaan uutiset
Tullin huutokaupassa myytiin tullin takavarikoimaa tavaraa.
Nuijamaan tullissa järjestettiin perjantaina huutokauppa valtiolle tuomitusta tai muuten tullin haaviin jääneestä tavarasta. Joukosta löytyi niitä erikoisuuksiakin.

Nuijamaan tullin varastoa tyhjennettiin perjantaina huutokauppaamalla. Edellisestä huutokaupasta on kulunut vuosikausia, joten tavaraa löytyi laidasta laitaan. Tarjolla oli autojen ja autotarvikkeiden lisäksi muun muassa vaatteita, kenkiä, elektroniikkaa ja kodintarvikkeita.

- Suurin osa tavarasta on päätynyt huutokaupattavaksi siten, että ihmiset ovat tulleet vihreää linjaa maahan, mutta ajoneuvosta on löytynyt tavaraa ilmoittamatta. Niistä on tehty tullauspäätös, mutta ihmiset ovat jättäneet ne maksamatta. Näin tavara on siirtynyt tullin haltuun. Osan kohdalla on kysymys suoraan salakuljetusyrityksestä, kertoo tulliylitarkastaja Anssi Hiiva.

Huutokaupattavat autot ovat olleet yleisimmin salakuljetusvälineenä. Siksi ne on tuomittu valtiolle.

- Niihin on ollut kätkettynä alkoholia tai savukkeita. Joistakin tapauksissa autoista on ollut ajoneuvovero maksamatta ja ne ovat tulleet sitä kautta valtion haltuun, sanoo tulliylitarkastaja Hiiva.

Erikoisia kokoelmia ja salakuljetettua tavaraa

Varastosta löytyy erikoisempia tavaroita kuten slalomportin joustopäitä, joita on todennäköisesti yritetty tuoda Venäjältä salaa maahan suurta kaupallista määrää ilman veroja. Kaupattavana on myös kiinalainen tulitikkuetikettikokoelma ja neuvostoliittolainen kolikkokokoelma.

- On ollut mahdollista, että kokoelmat ovat olleet autossa muun tavaran joukossa. Kun kaikkien tavaroiden yhteisarvo on mennyt yli sallitun 300 euroa, tavarat olisi pitänyt tullata, selventää taustoja tulliylitarkastaja Anssi Hiiva.

Huutokauppaan autojen perässä

Vaikka sää oli kostea ja kolea, oli paikalla mukavasti väkeä. Erityisesti autot kiinnostivat.

- Halpaa ja edullista autoa etsin. Saisi olla mielellään saman merkkinen ja mallinen vekotin kuitenkin vähän parempi kuin entinen, sanoo Lemiltä paikalle tullut Tauno Huhtinen.

- Täällä on kaksi Volkkarin tila-autoa, joita katselen. Jotakin ruostevaurioita niissä on. Kuvissa ne näyttivät paremmalta, toteaa lappeenrantalainen Mihail Lednikov.

- Tulin katsomaan minkälaisia pakuja täällä on ja mielenkiinnosta muutenkin. Pitää katsoa, mihin niiden pakujen hintataso nousee. Mitä olen muissa huutokaupoissa käynyt, niin aina hinnat ovat nousseet pilviin, harmittelee Kari Lyytikäinen Taipalsaarelta.

- Tässä on ihan hyvännäköistä kamaa nämä kaksi pakettiautoa ja tuolla on muutama muu. Mutta tässä toisessa reunassa on ihan sellaista, että voisi suoraan kärrätä roskalavalle, jatkaa Lyytikäinen.

Lappeenrantalainen Petri Huopalainen huusi omakseen tullilta käytöstä poistuneita katuvaloja vitosella.

- Ajattelin omaa pihaa valaista. Autotalliin pistän pari kiinni ja ehkä pari myyn. Saa nähdä ostaako niitä kukaan. Tulee välistä tehtyä sellaisia älyttömiä huutojakin, naurahtaa Petri Huopalainen.