1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansainvälinen merioikeus vaatii Greenpeace-aktivistien vapauttamista

Kansainvälinen merioikeus vaatii Venäjää vapauttamaan Greenpeacen Arctic Sunrise-aluksen ja aktivistit, jotka osoittivat mieltään arktista öljynporausta vastaan kaksi kuukautta sitten.

Ulkomaat
Kolme tuomaria.
Kansainvälisen merioikeuden tuomarit 22. marraskuuta 2013.Patrick Lux / AFP / Lehtikuva

Kansainvälinen merioikeus vaatii Venäjää vapauttamaan Greenpeacen Arctic Sunrise-aluksen ja kaikki 30 aktivistia. Venäjä on jo aiemmin ilmoittanut, että se ei aio hyväksyä merioikeuden päätöstä. Venäjän mielestä merioikeudella ei ole toimivaltaa puuttua venäläisiin rikossyytteisiin.

Hollanti nosti kanteen Venäjää vastaan marraskuun alussa ja pyysi, että merituomioistuin määrää Venäjän vapauttamaan aluksen ja Greenpeacen 30 aktivistia. Merioikeus onkin määrännyt aluksen ja aktivistit vapautettaviksi 3,6 miljoonaa euron takuita vastaan. 19 tuomaria puolsi vapauttamista, kaksi oli sitä vastaan.

Petšoranmerellä syyskuussa takavarikoitu Greenpeacen Arctic Sunrise -alus purjehtii Hollannin lipun alla. Kaikille paitsi yhdelle aktivisteista on myönnetty vapautus takuita vastaan. Heitä syytetään huliganismista. Oikeudenkäynti voi venyä helmikuulle.

Yhdistyneet kansakunnat on perustanut kansainvälisen merioikeuden ratkomaan valtioiden välisiä merikiistoja. Merioikeus sijaitsee Hampurissa Saksassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi