Romanian koirille koppeja ja ruokaa Suomesta

Anne Lehto kuvaa löytökoirien tilannetta Romaniassa kamalaksi. Hän on käynyt neljä kertaa tutustumassa tilanteeseen.

ilmiöt
Maolandin-koirapuisto Romaniassa
Maoland shelter

Viisi miljoonaa. Sen verran Maolandin ystävät -yhteisö arvioi Romaniassa olevan kulkukoiria. Tai tämän hetkistä lukua hekään eivät tiedä, sillä koiria pyritään koko ajan vähentämään. Pöytyäläinen Anne Lehto on käynyt neljä kertaa tutustumassa Romanian löytökoirien tilanteeseen. Hän kuvaa koirien oloja kamalaksi.

– Koiratilanne Romaniassa on aivan hirveä. En tiedä, että missään muulla Euroopassa tilanne olisi samalla tasolla, kertoo Lehto. Hän on perustanut Romanian koirille apua lähettävän Maolandin Ystävät -yhteisön.

Sosiaalisessa mediassa toimiva yhteisö lähettää muun muassa ruoka-apua Romaniassa olevan Maoland-koirapuiston karvakorville.

Koirien steriloinnista ratkaisu ongelmaan?

Koirien välitöntä hätää on mahdollista helpottaa ruoka- ja koppiavulla, mutta Anne Lehdon mukaan miljoonien kulkukoirien tilannetta lahjoitukset eivät ratkaise. Niin kuin hänen mielestään ei ratkaise sekään, että koiria adoptoidaan Romaniasta ulkomaille.

– Paras keino olisi naaraiden sterilointi, niin kuin Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee. Tästä on jo esimerkkejä. Yksi kaupunki on saanut koiramäärän laskemaan yli 4 000:sta noin 300:aan. Sterilointi on mielestäni selkeästi se ainoa tie, sillä muuten koirat vain lisääntyvät ja lisääntyvät, sanoo Maolandin koiria auttava Lehto.

”Kaikki eivät halua kulkukoiraongelmasta eroon”

Romanian kulkukoiratilanteen ratkaiseminen on Anne Lehdon mielestä haastavaa, koska toiset tekevät kulkukoirien tappamisella bisnestä.

– Olen ihan varma siitä, että Romaniassa kaikki eivät halua kulkukoiraongelmasta eroon. Tälläkin hetkellä ”dogcatcherit”, koirien kiinniottajat, saattavat saada 50 euroa per koira, jonka he vievät lopetettavaksi, kertoo Lehto.

Joululahjaksi koirille lähetetään koppeja ja leluja

Koppikuorma on odottamassa lähtöä Romaniaan. Maskusta ja Kyröstä lähtevä lähetys sisältää koppien lisäksi ruokaa ja itse tehtyjä leluja.

– Leluja on tällä kertaa runsaasti mukana, sillä joulu on tulossa ja Maolandissa odottaa paljon nuoria koiria. Lelujen avulla koirat liikkuvat ja pysyvät lämpiminä, sanoo Anne Lehto.

Anne Lehto on valittu ehdolle Vuoden Vapaaehtoinen -palkinnon saajaksi.